Lollebroekse Cross beleefd perfecte 30ste editie

Wilp-Achterhoek- De tappunten rondom het rodeoparcours deden afgelopen zondag goede zaken. Het was warm, druk en gezellig op het terrein aan de Leemsteeg in Wilp-Achterhoek. Een biertje of een glaasje fris ging er wel in bij het massaal toegestroomde publiek.

De weilenden rondom het rodeoterrein dienden als parkeerplaats voor de bezoekers. `Ik kan me niet herinneren dat we nog een extra wei moesten openstellen in al die jaren`, geeft Jan Tijhuis aan. Samen met zijn collega`s wijst hij iedereen die komt kijken een parkeerplaats. Ondertussen komen in het rennerskwartier de eerste twaalf deelnemers bij elkaar om gezamenlijk de baan op te rijden. Nadat de wagens positie hebben gekozen klinkt het startsein en kan het gaspedaal ingetrapt worden. Tijdens de rodeo is het de bedoeling de concurrentie uit te schakelen. Er werd dan ook volop gebotst en gebeukt totdat er niet verder gereden kon worden. Wie het langst in de baan bleef en nog kon rijden, mocht later op de middag door naar de wrakkenmanche. Verdeeld over 17 rondes kwamen de wagens de baan op.

Veiligheidsregels
Vanuit de jurywagen worden de verrichtingen van de heren en dames coureurs bekeken. Ieder jurylid houdt twee wagens in de gaten en met behulp van de stopwatch worden de gereden tijden geregistreerd. De wagens die langer dan één minuut stilstaan binnen de baan zijn uit de race. Verder moeten alle deelnemers zich uiteraard aan de strenge veiligheidsregels houden. Botsen tegen de bestuurderszijde is uit den boze. Vanwege de jubileumeditie van de Lollebroekse Cross was er een speciale `Back to the 90`s klasse.`In deze manche reden, naast populaire merken uit die jaren, ook een Renault Celtaquatre uit 1934 mee. Voor deze speciale manche hadden zich dertien personen opgeven. Vooraf kwamen ze de baan op en werden ze voorgesteld door Party Harry die in een auto rond werd gereden op de baan.

Grasmaaier
Aan de autorodeo deden zondag 100 deelnemers mee. In de vroege ochtend kwamen ze al naar het terrein omdat de geprepareerde wagens eerst gekeurd moesten worden. Volgens de organisatie is het cross-weekend perfect verlopen vol spektakel, gezelligheid en muziek. Wat 30 jaar geleden begon met 40 wagens is inmiddels geworden tot wat het nu is. Een pracht evenement waar zowel jong en oud plezier aan beleven. Het weekend begon zaterdag met de Lollebroekse Cross. Ruim 150 enthousiaste deelnemers hadden zich opgegeven. Met crossmotoren, brommers, scooters en quads werd gereden op een 500 meter lange baan. Ook was er iemand die met een grasmaaier deelnam. De leeftijden varieerden in leeftijd van 5 tot 65 jaar en ze ontvingen na afloop allen een medaille. In de tent was het daarna feest met de DJ`s Laurens en Remco. Carnavalsvereniging De Lollebroek was blij na twee coronajaren weer een `normale` editie te kunnen organiseren. Vorig jaar kon het evenement in aangepaste vorm doorgaan, maar in 2020 was er geen Lollebroekse Cross. Het publiek was er ook wel weer aan toe en bezocht massaal het evenement.

Uitslagen
1e prijs lichte klasse: Alwin Veldhuis, 2e prijs lichte klasse: Twan Oosthuizen, 3e prijs lichte klasse: Roy Linthorst. 1e prijs zware klasse: Mika Simons, 2e prijs zware klasse: Michiel Jansen, 3e prijs zware klasse: Erwin van Gurp. Klapper van de dag: Remco Beuwer, Wrakkenmanche Licht: Etienne Beuwer, Wrakkenmanche Zwaar: Philip Frederiks. Pre 90’s 1e ronde: Rick Rinkema, Pre 90’s 2e ronde: Jeroen Muller. Beste klapper Pre 90’s: Niels Ypelaar. Best Painted Car:Luca Straatman.

Juryleden langs de baan staan iets hoger en kunnen de race goed overzien.

woensdag 18 mei 2022

Deel dit bericht