“Meningen en adviezen zijn als spijkers; Hoe meer je erop slaat, hoe meer je ze erin duwt”

Twello- Waar we ook zijn, iedereen heeft vaak een uitgesproken mening. Kijk maar eens ’s morgens in de krant. Bijna alles wat je leest is negatief. Als je er gevoelig voor bent, dan bestaat de kans dat jij dat ook wordt. Oplossingsgericht denken is op dat moment heel lastig. Wie zich dat aantrekt gaat zich terugtrekken uit de realiteit. Je gaat schipperen in wat je wel en niet wenst te horen en zien. Is dat slim? (door Rolf Tijssen)

Alert

De vraag is: Wat doe je met opvattingen, meningen en adviezen. Hoe lukt het om alert te blijven? Ten eerste is het van belang om je bewust te zijn van je eigen meningen, je oordelen en je eigen goed bedoelde adviezen. Lukt het jou om voorafgaand aan een gesprek dit alles te parkeren? Probeer “open te luisteren.” Dat wil zeggen, de ander laten uitpraten, samenvatten en vragen stellen. Dit zijn kenmerkende elementen van een actieve en open luisterhouding.

Makkelijk gezegd dan gedaan

Er zijn veel oorzaken die zo’n open luisterhouding kunnen verstoren. Te druk, geen tijd, geen interesse en het gevoel van ik moet nog zoveel of ik voel me nu even niet fit. Dit alles bepaalt je gevoelens. Kortom geen behoefte aan een luisterend gesprek met goed bedoelde adviezen. Je hebt al een mening over wat de ander je vertelt. Of je hebt al lang de oplossing voor het probleem van de ander bedacht. Van open luisteren is dan geen sprake meer.

En toch willen we graag een ander iets vertellen omdat velen van ons denken het beste te weten. We voelen een sterke behoefte om onze gevoelens en meningen te delen. Je verwacht “Je hebt gelijk en dank je wel” omdat jouw advies de waarheid omvat.

En toch kunnen we veel problemen zelf oplossen. We lopen soms vast in gedachten of in twijfels. Er moeten keuzes gemaakt worden, Maar wat is nu de juiste keuze! Belangrijk is om een gesprek te voeren met degene waar je een vertrouwensrelatie mee hebt opgebouwd. Iemand die kan luisteren zonder goed bedoelde adviezen. Want twee weten meer dan één.

Vertrouw altijd op jezelf.

Een bevestiging van anderen heb je niet nodig om keuzes te maken. Vaak vertellen mensen elkaar wat hun probleem is. Op die manier komt wat ze denken en voelen naar de oppervlakte, om gedeeld, gehoord en erkend te worden. We willen dat onze vrienden onze pijn en ons plezier meevoelen, empathie ervaren, onze zorgen delen en bovenal; dat ze bevestigen dat wat wij voelen, echt is. Wat belangrijk is dat je weet dat de adviezen van anderen niet nodig zijn om keuzes te maken en te kunnen omgaan met je emoties. Vertrouw dus altijd op jezelf.

Wat beslist niet werkt zijn de opmerkingen:

- Als ik jou was, zou ik.

- Accepteer het gewoon.

- Wees positiever.

- Doe maar rustig.

- Je wil dit misschien niet horen, maar….

Dit alles levert negatieve energie. Neem afscheid van iedereen die denken het te weten. Op deze wijze heb je de stap gezet naar jezelf met een opbouw om verder te gaan. Weet dat “de waarheid” niet bestaat. Het is wat jij gelooft en ervaart.

“Elk advies is slecht wanneer het wordt opgelegd”.

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht