Nationaal Jeugdorkest speelt avontuurlijk programma met Beethoven, Bartók en Pijper

Het Nationaal Jeugdorkest (NJO) biedt al meer dan zestig jaar een podium aan jong toptalent tussen de 18 en 26 jaar. In januari 2020 doet dit orkest, samengesteld uit de beste (afgestudeerde) conservatoriumstudenten uit Nederland en België, tijdens de jaarlijkse Wintertournee vijf Nederlandse concertzalen aan met een afwisselend en avontuurlijk programma.

Het Nationaal Jeugdorkest doet zijn naam eer aan door regelmatig werken uit het Nederlands orkestrepertoire op de lessenaar te zetten. In deze lijn past ook de Derde symfonie van Willem Pijper, muziekpionier pur sang en daarnaast een van de belangrijkste Nederlandse componisten uit de 20ste eeuw. Pijpers werk wordt door het NJO uitgevoerd onder leiding van de vooraanstaande Nederlandse dirigent Ed Spanjaard; een perfecte combinatie.

De officiële première van Beethovens Vierde pianoconcert in het Theater an der Wien in 1808 was de allerlaatste keer dat Beethoven in staat was als solist op te treden voor publiek. De Allgemeine Musikalische Zeitung noemde het concert ‘het meest bewonderenswaardige, eigenaardige artistieke en complexe concert dat Beethoven ooit vervaardigde’. Er is dus wel een musicus van wereldformaat nodig om recht te doen aan dit pianostuk, en die heeft het NJO gevonden in de persoon van de virtuoze en veelvuldig geprezen Georgische pianiste Nino Gvetadze.

Het programma wordt gecompleteerd met Bartóks Concert voor orkest, met zowel elementen uit de Westerse klassieke muziek als uit de Oost-Europese volksmuziek; een ware traktatie voor de luisteraar.

Nationaal Jeugdorkest

solist - Nino Gvetadze (piano)

dirigent - Ed Spanjaard

Programma:

Pijper - Symfonie nr. 3

Beethoven - Pianoconcert nr. 4, opus 58 in G

Bartók - Concert voor orkest

Concert:

zo. 19 januari - Theater Orpheus, Apeldoorn (matinee)

woensdag 15 januari

Deel dit bericht