WILP-ACHTERHOEK- Nederland barst van het jonge talent op het gebied van wetenschap en techniek. Dit werd weer eens duidelijk tijdens de finale van het landelijke Techniek Toernooi in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem, waar ook OBS Wilp-Achterhoek aan deelnam. Op donderdag 7 juni bonden in totaal 160 teams van 80 verschillende basisscholen uit heel het land de strijd met elkaar aan. Uiteindelijk werden 32 basisschoolteams door een jury van professoren uitgeroepen tot winnaars. De teams bleken over uitmuntende skills te beschikken om de opdrachten tot een goed einde te brengen. Het Techniek Toernooi is een jaarlijks terugkerend nationaal techniekevenement voor leerlingen uit alle groepen van het basisonderwijs. De wedstrijd begint op school en eindigt voor de winnende schoolteams met de landelijke finale in Arnhem. Dit jaar stonden de acht opdrachten in het teken van ‘Water’. Zo werden de jongste kinderen van groep 1 en 2 uitgedaagd om van kartonnen dozen de hoogste brug te bouwen. Of anders een dijk die zoveel mogelijk water moest tegenhouden. Per uitdaging waren er eerste, tweede en derde prijzen voor objectief meetbare prestaties (langst, snelst, hoogst…). Daarnaast was er steeds een prijs voor creativiteit (mooist, slimst, origineelst…). Zowel winnende scholen als individuele teamleden vielen in de prijzen.
Voorbereiding
Door deelname aan het Techniek Toernooi geven scholen invulling aan diverse kerndoelen zoals opgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Leerlingen ontdekken op jonge leeftijd hoe leuk, spannend en uitdagend techniek en wetenschap is. Misschien vinden ze het zo leuk dat ze er later in willen doorleren. Er is grote behoefte aan meer jongeren die kiezen voor een loopbaan in technisch wetenschappelijke vakken. Nu al is er een tekort aan technische vakmensen. Van de Openbare Basisschool Wilp-Achterhoek deden 4 teams mee met het toernooi. Na weken van voorbereiding, hard werken en proberen konden ze donderdag eindelijk laten zien wat ze bedacht hadden. ’s Morgens waren de groepen 1,2 en 3,4 aan de beurt . Groep 1,2 (Chiel, Tom, Sil en Ruud) moest dijken bouwen om zo veel mogelijk water binnen de dijk te houden en groep 3,4 ( Anne, Inge, Rens en Daniëlla) moest een bootje vouwen van aluminiumfolie. Na een half uur bouwen kwam de jury langs en moesten de prestaties gemeten worden. Groep 1,2 had een prachtig rechthoekig meer gemaakt met een grasveld er om heen. Toen het keurig afgedekt was, werd voorzichtig water binnen gelaten. Het aantal emmers water werd geteld. Uiteraard werd het meer leuk versierd en werden er bootjes te water gelaten om het nog echter te doen lijken. De kinderen van groep 3,4 moesten hun bootje gemaakt van aluminiumfolie vullen met knikkers. Het bootje dat de meeste knikkers kon dragen zonder te zinken werd winnaar. Heel voorzichtig werden om de beurt de knikkers in het bootje gelegd. Na 110 knikkers kiepte het bootje om.
Samenwerken
De kleuters werden met hun geweldige uitvoering tweede en wonnen daarmee samen met hun supercoach Marijke Driessen een prachtige geldprijs waarmee natuurlijk iets leuks op techniekgebied voor de kleuterklas zal worden aangeschaft. Groep 3,4 viel niet in de prijzen maar had wel een mooie prestatie neergezet. ’s Middags waren de oudere kinderen aan de beurt. Groep 5,6 ( Loes, Charlene, Remco, Niels en Hielke) met de opdracht drijvende bakstenen. Groep 7,8 (Marije, Jolien, Rosan en Milla) met de slimme duikboot. Groep 5,6 had na wekenlang knutselen, oefenen en proberen een platform gemaakt bestaand uit een combinatie van regenpijpen en een metalen bakje waar de bakstenen in geladen konden worden. De regenpijpen moesten gevuld worden met ballonnen voor het drijvend vermogen. Er konden uiteindelijk 6 bakstenen in, bij de zevende baksteen, die er heel voorzichtig in geplaatst werd, zakte de constructie langzaam onder water. Een hele knappe prestatie. De kinderen van groep 7,8 hadden een duikbootje gemaakt dat bestond uit een petflesje, twee driehoekige vleugels en een flink contragewicht. Het contragewicht was aan de duikboot bevestigd met papier-maché en de bedoeling was dat het papier-maché binnen de twee minuten zou losweken, zodat de duikboot die eerst op de bodem van de waterbak lag, los zou komen van het contragewicht en naar boven zou drijven binnen de gestelde tijd van twee minuten. Helaas, wat op school tijdens de diverse oefeningen binnen de minuut gebeurde, duurde tijdens de wedstrijd langer dan 4 minuten. Ook de tweede (reserve) duikboot kwam niet van de bodem binnen de gestelde tijd. De kinderen hebben allemaal heel veel plezier gehad met de voorbereidingen en op de dag zelf, zodat de deelname aan het toernooi zelf het allerbelangrijkste was. Het was een heerlijke dag met geweldig mooi weer, tot in de puntjes georganiseerd en waar de kinderen weer ongelooflijk veel geleerd hebben: Op gebied van techniek, maar ook zeer zeker op het gebied van samenwerken en elkaar zo goed mogelijk steunen en helpen. Een aanrader voor andere scholen om ook eens aan mee te doen.
woensdag 13 juni 2012