Ode aan kunstenaar Hendrik Werkman

Twello- Nog enigszins met de gedachten bij dodenherdenking, maar toch vooral in de sfeer van Werkmans kunstzinnige nalatenschap, luisterde het publiek zondagmiddag bij de Kunstkring in Twello vol bewondering naar het heldere verhaal van kunstenaars Constance Visser en Henk van de Ven over het leven en werk van Hendrik Werkman.

Hendrik Werkman werd met negen anderen in april 1945 gefusilleerd door de Duitsers. Een kunstenaar en ambachtsman wiens werk nog altijd wordt bewonderd door onder meer professionele kunstenaars Henk en Constance Visser van atelier IJsseldam te Deventer. Zij hielden afgelopen zondag 7 mei over deze bijzondere kunstenaar een zeer boeiende lezing en demonstratie druktechniek in Galerie ‘De Statenhoed’ in Twello.

“De redenen voor zijn arrestatie en executie zijn nooit helemaal duidelijk geworden”, aldus Van de Ven. Het naderen van de Canadese bevrijders in april 1945, en dus een mogelijk aanstaande bevrijding, zou de oorzaak van paniek zijn geweest onder enkele SD-ers. Koortsachtig werd door hen naar manieren gezocht om zich van belastend(e) materialen en personen te ontdoen. De administratie van het Scholtenhuis waar Werkman gevangen zat, werd vernietigd en de tientallen gevangenen werden, nadat zij in groepen waren verdeeld, weggevoerd en gefusilleerd om te voorkomen dat zij in handen van de bevrijder zouden vallen en tegen de Duitsers konden getuigen.
Deze zondagmiddag passeerden vele fases van het kunstenaarschap van Werkman de revue, die ook lid was van de kunstenaarsgroep De Ploeg. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog kwam Werkman in contact met Willem Sandberg, op dat moment hoofdconservator van het Stedelijke Museum Amsterdam. Sandberg die oorspronkelijk was opgeleid tot typograaf, verwierf veel werk van Werkman voor het Stedelijk Museum. Het was ook Sandberg die hem in 1939 zijn eerste solotentoonstelling bezorgde in Amsterdam.
Tijdens de oorlog verzorgde hij samen met August Henkels, Adri Buning en Ate Zuithoff onder de naam De Blauwe Schuit verschillende uitgaven die in bedekte termen kritiek leverden op het nazi-bewind. De teksten werden door Werkman voorzien van prachtige kleurrijke “druksels”. Uit die tijd stamt ook een van zijn bekendste werken, een dubbele serie van tien druksels getiteld: “Chassidische legenden I en II”. Met name hierbij demonstreerden Henk en Constance hoe zij de toepassingen van Werkman in hun eigen kunst hebben geïntegreerd . De blauwe schuit zag het publiek bijvoorbeeld nu weer terug in de beeldtaal van Henk en Constance. Kortom, het Kunstkringpubliek van ‘Galerie de Statenhoed’ heeft genoten van deze mooie presentatie.

woensdag 10 mei 2017

Deel dit bericht