Omarm de kou en verbeter je fysieke en mentale fitheid met koudetrainingen in Bussloo

Bussloo- Door de aanmerkelijk frissere nachten is de watertemperatuur van recreatieplas Bussloo al flink gedaald. Iemand die hier blij mee is, is Levien de Jager. De vitaal businesscoach uit Wilp is onlangs weer begonnen met zijn koudetrainingen op zaterdagochtend. Hij hoopt de komende periode veel nieuwkomers te verwelkomen en hen te overtuigen van de positieve effecten van een koud bad. Door Rudi Hofman

Kan iedereen meedoen aan jouw koudwatertrainingen in Bussloo?

“Iedereen die gezond is kan er aan mee doen. Om dit te bepalen kun je een Physical Readiness Questionnaire (PAR-Q) invullen. Bij twijfel kun je je arts raadplegen. In de winterperiode ga ik geregeld op zaterdagmorgen rond 9 uur naar Bussloo. Wanneer je begeleid wilt worden, kun je je opgeven en krijg je een uitnodiging.”

Waarom zou iemand zich vrijwillig minutenlang onderdompelen in (de wintermaanden) echt ijskoud water?

“Dat is voor iedereen verschillend. De een doet het om mentaal sterker te worden, de ander om zijn fysieke weerstand te vergroten. De volgende doet het om sneller te herstellen. Kortom, het zijn met name redenen die te maken hebben met het behouden of versterken van je conditie.”

Wat herinner jij je van je eerste koudwaterervaring?

“Ik weet niet meer goed wanneer ik voor het eerst koud water inging. Wel weet ik wanneer ik dit in combinatie met fysieke oefeningen en ademhalingstechnieken ben gaan doen. Ik was verbaasd over het effect wat dit had op mijn gevoel. Mijn lichaam kreeg een boost en stond echt helemaal aan. Ik voelde me sterker en sneller en mentaal heel scherp. Kortom, dit wilde ik vaker doen. Zo is het voor mij begonnen.”

Waarom is het belangrijk zeker in het begin alleen onder professionele begeleiding deze uitdaging aan te gaan?

“Doorgaans zijn we niet gewend met kou om te gaan. Kou kan je sterker maken en kan je ook beschadigen. Te lang in de kou geeft onderkoeling. De vragen zijn: Hoe maak je jezelf klaar voor de kou? Hoe lang is gezond? Om dit te leren is het verstandig dit onder begeleiding te doen. Verder is het om veel redenen onverstandig alleen het water in te gaan.”

Hoe ziet het programma van een koudetraining eruit?

“Voordat we beginnen is het aan te raden om eerst veertien dagen thuis koud te douchen. Afhankelijk van de fysieke conditie ga je dagelijks bewegen. Dit varieert van een half uur wandelen tot een half uur rennen. Op de dag van de eerste koudetraining begint de training met rennen, fietsen of wandelen (afhankelijk van je conditie), waarna een korte, intense training volgt om het fysieke systeem optimaal aan te zetten. Na een korte instructie ga je het koude water in. De koude geeft verschillende reacties. In het algemeen is er een eerste schrik gevolgd door een fysieke reactie. De kunst is je over te geven aan de kou. In deze overgave leer je veel over jezelf en hoe je reageert op stress.”

Hoe kan het dat mensen heel verschillend reageren op contact met extreem koud water?

“Dat is een mooie vraag. Veel heeft te maken met hoe je geleerd hebt om te gaan met een plotselinge ‘aanval’. Een onverwachte crisis. Ik leer hier vaak uit hoe iemand in het leven staat. De kou geeft een directe feedback en is een leraar om anders met het leven om te gaan.

Wat kun je leren van koudetrainingen?

“Veel! Wat ik het belangrijkste vind? Je leert jezelf kennen op een nieuwe manier. Je wordt direct met jezelf geconfronteerd. Het helpt bij het ontwikkelen van focus, structuur en discipline. Door de boost aan energie ben je beter in staat om tegenslagen of verleidingen te weerstaan.”

Kunnen ook bedrijven hier hun voordeel mee doen?

“Voor bedrijven in algemene zin geldt dat koudetrainingen de immuniteit bevorderen waardoor mensen minder vaak ziek zullen zijn. Verder geeft deze training een boost aan energie zodat mensen effectiever en efficiënter zullen werken.”

“Kanttekening hierbij is dat het één van de instrumenten is. Koudetraining kan een onderdeel zijn om mensen in optimale staat te brengen om topprestaties neer te zetten. Voor bedrijven is het interessant wanneer dit onderdeel is van het programma om het personeel te trainen. Verder wordt de training gebruikt om anders naar complexe vraagstukken te leren kijken en sneller tot nieuwe inzichten te komen.”

Voor meer informatie over koudetrainingen op Bussloo kunnen belangstellenden een mail sturen naar vitaal@vit-factor-y.nl. hier is het tweede verhaal. De foto’s zijn gemaakt door Bart Hagenbeek.

woensdag 20 oktober 2021

Deel dit bericht