Op zoek naar een leeftijdsbestendige woning: laat u informeren

Gemeente Voorst- Op latere leeftijd kiezen voor een andere woning is voor velen een moeilijke stap. Soms past een woning helemaal niet meer bij de levensfase waarin u zich bevindt. Uw huis is te groot geworden en biedt niet het comfort waar u eigenlijk behoefte aan heeft. Maar hoe maakt u uzelf los van een huis met zoveel dierbare herinneringen?

Hein (80+), wonend in een appartement in het centrum van Twello, weet daar alles van. “Wij hadden een fraaie twee onder één kapwoning met grote tuin in Twello. Rond mijn 70ste begon te ik merken dat de jaren begonnen te tellen. Een vriend van mij woonde toen al in een appartement in het centrum. Uitstekende ruimtelijke indeling en alles gelijkvloers. Een groot gemeenschappelijk terras op het oosten, waar hij ’s ochtends heerlijk in de zon kan zitten. De omgeving is, met zijn markt en winkels, leuk levendig. Je hebt zo aanspraak als je dat wilt. De ideale woning om oud in te worden, dacht ik.”

‘Dat hebben we goed gedaan’

“Mijn vrouw dacht daar in eerste instantie anders over. Wij waren nog goed ter been, dus waarom veranderen? Ik heb haar er gelukkig van kunnen overtuigen dat het goed is om altijd vooruit te kijken. Met een leeftijd van boven de 70 weet je dat je, wat betreft gezondheid, sterk zal gaan inleveren. Wij hebben ons huis goed kunnen verkopen, waardoor wij in de gelukkige omstandigheid verkeerden, een goede leeftijdsbestendige woning met een voor ons ideale ligging terug te kunnen kopen. Nu, ruim 10 jaar later, kunnen wij met een gerust hart zeggen dat wij dat heel goed gedaan hebben.”

Op tijd inschrijven voor een huurwoning

Bij het plotseling achteruitgaan van uw of uw partners gezondheid, kan een woning op bepaalde onderdelen worden aangepast (soms met financiële ondersteuning vanuit de WMO). Een woning kan ook ongeschikt zijn om aanpassingen in aan te brengen. In dat geval kan een verhuizing noodzakelijk zijn. Mede om deze reden is het wijs om u op tijd als woningzoekende in te schrijven.

Zonder een inschrijving maakt u geen kans op een huurwoning van een woningcorporatie. U kunt zich inschrijven als woningzoekende voor een huurwoning via www.woonkeus-stedendriehoek.nl. Op deze website kunt u ook uw bestaande inschrijving bekijken en aanpassen.

Huiseigenaren kunnen met een makelaar of de bank hun situatie bespreken. Er zijn verhuisbedrijven met een speciaal servicepakket. Daar zit natuurlijk wel een prijskaartje aan.

Het kan een grote stap zijn om naar een andere woning te verhuizen. Mede om die reden heeft de provincie Gelderland een aantal verhuiscoaches beschikbaar gesteld. Zij kunnen u begeleiden bij dit proces. In sommige gevallen is het ook mogelijk om een verhuissubsidie te krijgen vanuit de provincie. Zie ook https://www.gelderland.nl/themas/actieplan-wonen/actie-10

Kom naar de Vraagbaak

Voor meer informatie kunt u op 18 januari terecht bij de Vraagbaak. Deze inloop voor gratis advies staat dan in het teken van leeftijdsbestendig wonen. Wij kunnen u op weg helpen bij uw vragen over verhuizen naar een huurwoning, verhuissubsidies of het aanpassen van een woning. Woonconsulenten van IJsseldal Wonen, Guido Leerkes van Van den Belt Makelaars en een WMO-consulent van de gemeente Voorst proberen uw vragen over huren, kopen, verkopen of aanpassingen aan uw woning te beantwoorden.

Ook voor andere vragen kunt u bij de Vraagbaak aankloppen. Een team van Mens en Welzijn Voorst staat klaar voor onder andere vragen over tablet/computer/telefoon, financiën en administratie en voor allerlei vragen op het gebied van welzijn. Iedere 3e woensdag van de maand tussen 10.00 u en 11.30 uur in Trefpunt Duistervoorde aan het St. Maartenserf 85 in Twello.

woensdag 11 januari 2023

Deel dit bericht