Oud = goud

Angst

Een van mijn vrienden vertelde me dat hij en andere familieleden om beurten slapen bij zijn schoonmoeder. Ze is niet alleen vergeetachtig maar ook angstig. Zeker in de nacht.

Mijn moeder, haar hele leven strijdbaar en voor niemand bang, had de laatste jaren van haar leven ook van die onbegrijpelijke angsten. Ook en vooral tegen bedtijd. ‘Is alles goed op slot?’.

En geloof het of niet: ik begin ook zoiets bij mezelf te merken. Wat ik niet kan plaatsen. Jaar en dag zwierf ik door steden en dorpen in Thailand en Nepal, alleen en ’s avonds laat.

Je leest ook wel eens over onderzoeken onder senioren. En dan gaat het over angst voor overvallen op straat en angst voor inbraak. Het zijn meestal artikelen die de angst aanwakkeren.

Angst en depressies

Angsten en depressies liggen dicht bij elkaar. Zware woorden, die voor ieder van ons, senioren, een ander gewicht hebben. Er is genoeg literatuur op dit terrein. In zijn boek ’Gelukkig ouder worden’ heeft Anselmus Grun een bemoedigend hoofdstuk gewijd aan dit onderwerp. ’We mogen geen oordeel uitspreken als iemand in de ouderdom wordt geplaagd door angsten en depressies. Het is veeleer zaak om met de nieuwe en moeilijke situatie om te gaan. De angsten en depressies hebben een betekenis. Het gaat erom de zin en betekenis ervan te onderkennen’.

Rudi Westerdorp heeft het over kwetsbaarheid in zijn boek

’ Ouder worden zonder het te zijn’. Ouder worden en kwetsbaarheid zijn ook twee van die kenmerken die in elkaars verlengde liggen. Aan onderzoeken geen gebrek: ‘Het aantal testen en vragenlijsten loopt in de tientallen, en nog steeds zijn de artsen en onderzoekers er niet uit.’

Vitaliteit

Ik probeer angsten van me af te zetten, de angst voor dementie, de angst voor ziekte, de angst voor de dood, de angst vooral de greep op de samenleving te verliezen, misschien vertaald in angst om vergeten te worden, kortom de angst voor de eenzaamheid.

Westendorp heeft zijn boek ‘Ouder worden zonder het te zijn’ als ondertitel meegegeven ‘Over vitaliteit en veroudering’.

Vitaliteit! Daar trek ik me aan op.

(Wiel Palmen. Reageren: palme060@gmail.com)

woensdag 12 augustus

Deel dit bericht