Overweldigende belangstelling voor Welsumse hoenders in geboortedorp van dit ras

Welsum-

De Nederlandse Welsumerclub, belangenbehartiger van (hobby)fokkers van het honderdjarige hoenderras de Welsumer heeft afgelopen weekeinde een periodieke tentoonstelling van de dieren van haar leden gehouden in het geboortedorp van het ras. Daarbij vielen een aantal opmerkelijke jubilea samen: het Welsumse hoen is inmiddels zo’n honderd jaar oud en heeft zich in die tijd over de hele wereld verspreidt. Liefhebbers van het hoenderras zijn overal te vinden. De Nederlandse belangenbehartiger, de Welsumerclub vierde 1 november jl. haar vijftigjarig jubileum, dat moest dus gevierd worden en in en rond Welsum ontstaat de laatste jaren steeds meer belangstelling voor de Welsumse kip. Dat alles resulteerde in een massale toestroom van zeer geïnteresseerd publiek én de inzending van zo’n 200 dieren door fokkers van de Welsumerclub van bijzonder mooie vertegenwoordigers van het hoenderras. Voorzitter Ketelaar van de Welsumerclub straalde als een haan met opgepoetste veren, omdat zijn haan de eerste prijs had gewonnen bij de parmantig pronkende mannetjeshoenders. Hij moest de eer van het mooiste hoen echter laten aan nota bene een hen, van fokker Pelgröm uit Bussloo, waarbij uiteraard zowel hoen als baas glommen van trots.

Natuurlijk gaat een evenement met zulke prachtige dieren als de Welsumse hoenders nooit helemaal zonder strijd voorbij. Hoewel de fokkers uit bijna de hele wereld de raskenmerken van de hoenderen uit het geboorteland van het ras volgen, blijken de Duitse fokkers van Welsumers er heel andere raskenmerken op na te houden. Wereldwijd is hét kenmerk van de Welsumer een verenkleed van “roodpatrijs”, dit is een kleurslag die bij geen enkel ander hoenderras voorkomt. De Duitse fokkers evenwel, kennelijk nog steeds geobsedeerd door bruine uniforme kleuren kennen de Welsumese hoenders een bruin verenkleed toe. Een verschil van interpretatie wat al decennia lang speelt en bij iedere tentoonstelling weer oplaait.

Ter gelegenheid van het vijftig jarig jubileum is tijdens de tentoonstelling in Welsum een nieuw boek over het houden van hoenders in het algemeen en het verzorgen van Welsumers in het bijzonder, ten doop gehouden. Het boek is, ook na afloop van de tentoonstelling, te bestellen voor 25 euro via www.welsumerclub.nl.

woensdag 6 november

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws