Paarse Vrijdag op Veluws College

Twello- Afgelopen vrijdag kleurde het Veluws College in Twello paars. De letters van de naam op de gevel waren paars , de lampen in de aula kregen een paarse kleur, veel leerlingen en docenten droegen paarse kleding. De school haakte aan bij de landelijke Paarse Vrijdag, een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden.

Paarse Vrijdag ontstond naar het voorbeeld van Spirit Day in de Verenigde Staten, die eerder in 2010 voor het eerst plaatsvond als uiting tegen het pesten van lhbt-jongeren. In de VS en Canada vindt deze dag plaats op de derde donderdag van oktober. De kleur paars en de in Noord-Amerika gebruikte naam Spirit Day zijn ontleend aan de paarse baan van de regenboogvlag van de homobeweging, die spirit (karakter) symboliseert. De Amerikaanse Spirit Day ontstond in 2010 op initiatief van de Canadese studente Brittany McMillan, die haar solidariteit wilde tonen nadat er in de media in de Verenigde Staten veel aandacht was geweest voor zelfmoorden onder homojongeren. In de VS wordt op Spirit Day door naar schatting enkele miljoenen mensen iets met de kleur paars gedragen als uiting tegen pesten.

In Nederland werd Paarse Vrijdag voor het eerst gehouden in 2010, georganiseerd door het netwerk van Gender & Sexuality Alliances (GSA) van lhbt-belangenorganisatie COC. Paarse Vrijdag wordt georganiseerd omdat scholen in Nederland nog vaak geen veilige plek voor lhbti-jongeren zijn. Uit landelijk onderzoek blijkt dat de helft van alle middelbare scholieren moeite heeft met openlijke uitingen van homoseksualiteit Lhbt-jongeren vinden school minder leuk, ze spijbelen vaker, ze vinden de onderlinge sfeer in de klas (en hun eigen positie hierin) minder goed, ze hebben een minder goede band met hun docenten en 51% van hen die uit de kast zijn, zijn het afgelopen jaar gepest of hebben te maken gehad met negatieve reacties rondom hun geaardheid. Bij de eerste keer in 2010 deden 150 scholen mee, inmiddels zijn er meer dan 700.

Op het Veluws College werd in alle klassen aandacht besteed aan deze bijzondere dag. Er werden paarse polsbandjes uitgedeeld en voorlichtings- en promotiefilmpjes vertoond. Er werden in de klas onder begeleiding van de mentoren gesprekken gevoerd. De school wil een plek bieden aan alle jongeren en begrip kweken voor de onderlinge verschillen. Samen op weg naar een betere samenleving.

woensdag 13 december

Deel dit bericht