Publiek neemt kijkje op landgoed Grote Noordijk

Wilp- Dat de gemeente Voorst rijk is aan monumenten en landgoederen is bekend. Afgelopen zaterdag was er van al dat moois veel te bekijken tijdens de landelijke Open Monumentendag. Mede door het fraaie zomerweer was het een uitstekende combinatie om per fiets een route te volgen en zo een aantal monumenten te bezoeken. Aan de rand van Twello, vlakbij Wilp, was Landgoed Grote Noordijk te bezichtigen. Een landgoed met een zeer rijke geschiedenis. Al in de 17e eeuw was hier een eenvoudige boerenhoeve. Diverse eigenaren breidden door de eeuwen heen de hoeve uit tot een fraai landgoed. De boerderij werd verbouwd en uitgebreid tot een landhuis.

In landschapsstijl werden ook de omliggende tuinen en het park onder handen genomen. Bij het landhuis werden een tuinmanswoning en een koetshuis gebouwd. Er verscheen een moestuin en een rozentuin. Wie er de laatste decennia voorbij kwam zag het verval intreden. De Grote Noordijk raakte onbewoond en het park raakte in verval. De huidige eigenaren zijn vol enthousiasme en hebben inmiddels met andere partijen het landgoed zijn oude allure terug gegeven. Zowel de tuinmanswoning als ook de beide achterhuizen zijn inmiddels in ere hersteld en hebben een nieuwe bestemming gekregen. Het voorhuis is gerestaureerd, verduurzaamd en gemoderniseerd. Het voorlopige resultaat mag er wezen, maar het is duidelijk zichtbaar dat er met name van binnen nog veel moet gebeuren.

Miljoenenproject
De vele bezoekers die er zaterdag een bezoekje brachten konden alles binnen en buiten bekijken. Eén van de vier erfgenamen, Hester Taverne- Strick van Linschoten, gaf tekst en uitleg aan het publiek. Ze vertelde wat er bij een dergelijke restauratie komt kijken en onder welke voorwaarden een en ander verloopt. Het is een uiterst kostbaar project. `Als alles klaar is praat je al gauw over ruim 8 miljoen euro`, merkt een buurman op. De Grote Noordijk is zowel van binnen als buiten een rijksmonument. Dat betekend dat de gehele restauratie volgens een strak plan verloopt en volgens de regels. De provincie Gelderland heeft een fors deel bijgedragen van dit miljoenenproject. De erfgenamen houden het voorhuis voor eigen gebruik als familiehuis. Het koetshuis en tuinmanswoning zullen worden verhuurd. Streven is nadrukkelijk het landgoed in de familie te houden. Het landgoed is sinds 1740 in de familie en is altijd vererfd in de vrouwelijke lijn. De verwachting is dat in de loop van dit jaar zal de grootschalige restauratie van het nu 34 hectare grote landgoed afgerond worden.

Landgoed de Grote Noordijk was zaterdag opengesteld.

woensdag 13 september 2023

Deel dit bericht