Ria Nijland-Bakker runt al 30 jaar haar modevakschool All Fashion

Twello- Computergestuurde naaimachines, ritsen in alle kleuren en maten, een grote verscheidenheid aan knopen, grote en kleine klossen garens van topmerken, verschillende soorten stoffen. In haar prachtig atelier geeft Ria Nijland- Bakker zes maal per week met passie lessen. Alles voor het optimaal leren naaien is aanwezig.

Dertig jaar geleden volgde ze haar droom
Als kind had ze al interesse in het modevak. Haar ouders raadden haar echter af coupeuse te worden. Ze zou dan in een atelier terecht komen en dagelijks zakken moeten naaien. Ria zette haar passie opzij voor een baan in de zorg. Na de geboorte van haar kinderen besloot ze haar grote wens alsnog na te streven. Ze schoolde zich om en werd coupeuse en lerares. Haar hobby werd haar beroep. Aan het Molenveld begon ze haar Modevakschool “All Fashion”. Na zeventien jaar en een tussentijdse uitbreiding werd de ruimte opnieuw te klein.
Aan de Weteringstraat op het industrieterrein bestond de mogelijkheid grond te kopen vanwaar uit wonen en werken toegestaan was. De bouw van een woonhuis met een prachtig atelier, voldoende parkeerruimte voor cursisten en bezoekers maakten de voortzetting van All Fashion mogelijk.
Dankzij het enthousiasme en steun van echtgenoot Dick heeft ze haar “kinderdroom” kunnen realiseren. “Zonder Dick zou dit alles nooit gelukt zijn”, benadrukt Ria.
Nu, ruim 13 jaar later, geeft ze nog steeds met veel enthousiasme les in het prachtig atelier achter haar woonhuis. De ruimte straalt professionaliteit uit.
Acht computergestuurde naaimachines, meerdere lockmachines en een covermachine staan ruim opgesteld tussen de wanden en kasten met vele soorten fournituren. In het midden van de ruimte een handige tafel, waarop de stoffen geknipt kunnen worden. In één van de kasten vakbladen zoals, Knip, My Image, Stitched by you, waarin voor ieder een patroon te vinden is. En heeft het gewenste patroon knopen i.p.v. een rits, Ria verandert dit vakkundig samen met de cursist naar wens.

Lessen met een beetje strengheid
Met passie vertelt Ria dat ze vier avonden en twee ochtenden naailessen geeft aan zowel beginners als gevorderden, aan een tienergroep en tevens verzorgt ze workshops. Haar cursisten komen uit de wijde regio. Haar lessen kennen een opbouw qua moeilijkheid. Gezelligheid vindt Ria belangrijk, maar veel belangrijker is voor haar het op de juiste manier bereiken van een optimaal resultaat. Een optimaal resultaat wordt behaald door netjes te werken, alvorens de stof te knippen, door te slaan en voordat er genaaid wordt de pasvorm te controleren. Ria vindt zichzelf af en toe wel streng. Ze zegt: “Met die strengheid“ streef ik naar perfectie. Het resultaat dient een visitekaartje te zijn”.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze van cursisten uit het verleden nog vaak te horen krijgt: “Ik heb nog altijd profijt van jouw lessen, ik heb zoveel geleerd.”
Complimenten kreeg ze ook tijdens het bezoek van dames van het modeblad Knip: Zij vonden haar atelier ”uniek”. Ria gaat naar de coupeuse-uitnodigingen van ditzelfde blad in Amsterdam.
Onlangs gaf ze als “oude rot in het vak” tips om de radeerpatronen te verduidelijken.

Met 66, stoppen?
Ria wordt volgend jaar 66. Gaat ze dan stoppen? De enthousiaste Ria krijgt waarschijnlijk de kans niet te stoppen. Haar cursisten hebben nu al aangegeven het daar niet mee eens te zullen zijn. Wekelijks geeft ze ruim 40 personen twee uur per week les. Door de lessen van Ria kunnen zij of familieleden in uitgekozen stofjes en passende modellen trots rondlopen. Ria zelf denkt bij goede gezondheid nog wel door te gaan. Misschien in de toekomst rustig afbouwen

Is uw interesse gewekt?
Misschien is er een plekje vrij. In de vakanties zijn er geen lessen.
Informeren kan via telefoonnummer 0571274503.

woensdag 4 september

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws