Route carnavalsoptocht vanwege veiligheid ingekort

Wilp-Achterhoek- De organisatie van de jaarlijkse carnavalsoptocht van Wilp naar Wilp-Achterhoek is na lang en intensief overleg tot het besluit gekomen dat het deels inkorten van de route noodzakelijk is. De komende editie op 23 februari 2020 zal niet meer door het dorp Wilp gaan. Dit tot teleurstelling van onder meer de belangenvereniging Wilp en heel veel inwoners. De jaarlijkse optocht wordt georganiseerd door de optochtcommissie, dit is een afvaardiging van leden van Pampus en CV de Lollebroek. Voorzitter Ronald Pol van de Optochtcommissie, snapt de teleurstelling van de belangenvereniging. ``Het kan helaas niet anders, de route moet vanwege een divers aantal redenen, maar zeker ook de veiligheid korter. In het schemerdonker komen de praalwagens aan in Wilp-Achterhoek. In de stoet rijden grote en brede wagens mee. De drukte in combinatie met de duisternis kan gevaarlijke situaties opleveren, die willen we voor zijn, `` aldus Pol. In de nieuwe route gaat de optocht niet meer via de Soerhuislaan richting Rijksstraatweg en Molenallee. Door de aanpassing wordt de lengte ongeveer twee kilometer ingekort.

Artikel

Volgens Pol is er veel ophef ontstaan, mede ook door de berichtgeving in dagblad De Stentor. ``Dorpsbelang Wilp hebben via het platform `Kijk in de Kernen` een voorzichtige aankondiging van de veranderingen online gezet. Hierop ook het bericht om op korte termijn middels een brief de inwoners op de hoogte te brengen. ``Vorige week werd ik benaderd door een verslaggever van De Stentor, die interesse had in een verhaal voor de krant. Na het lezen van een opzet van het gemaakte artikel heb ik met de betreffende verslaggever overleg gevoerd. Er zouden, op mijn verzoek, enige onwaarheden geschrapt worden uit het artikel. Tot mijn spijt is dit niet gebeurd en is er door dit `sensatiestuk` bij de lezer een verkeerd beeld ontstaan. `` Vooral over het feit dat wordt gesuggereerd de route in te korten zodat er meer tijd is om de drankomzet te verhogen. Onzin, er zijn veel meer andere redenen, maar veiligheid is hierbij een belangrijk aspect. Tevens zijn het gehele behoud van de optocht, aantal deelnemers, loopgroepen en lengte en tijdsduur ook belangrijke punten die hebben meegewogen naar dit besluit.``

Eerder starten

De organisatie is zich er van bewust dat de aanpassing voor velen een teleurstelling is. Inwoners van Wilp zullen nu richting Posterenk of Wilp-Achterhoek moeten komen om de optocht te kunnen zien. Volgens Ronald Pol zijn er plannen om cliënten van zorginstelling Zozijn toch naar de optocht te krijgen, dit door een samenwerking tussen Zozijn en Optochtcommissie. Het besluit van de Optochtcommissie heeft veel Wilpenaren in de pen doen kruipen. Volgens de schrijvers hoort Wilp gewoon bij de optocht. Men vraagt zich af waarom er na 50 jaar een dergelijk besluit genomen wordt. Bovendien zou dit besluit niet passen bij de positieve trend van de laatste jaren, waarin de verbindingen tussen de kernen Bussloo, Wilp, Posterenk en Wilp-Achterhoek alleen maar sterker zijn geworden. Het argument dat de veiligheid gevaar loopt als met in de schemer arriveert in Wilp-Achterhoek, veegt de Belangenvereniging direct van tafel. Eerder starten op de Rijksstraatweg zou dan ook al voldoende zijn, volgens enkele reactie`s.

woensdag 14 augustus

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws