Roy Zweverink, de Klarenbeekse zomervakantie, wint Jos Penninxje

Wilp- In de dorpskerk in Wilp vond woensdagavond 8 november de derde uitreiking van het Jos Penninxje plaats. Roy Zweverink van de Klarenbeekse zomervakantie won de prijs voor de inzet voor meer inclusiviteit, verbinding en gelijkheid in de gemeente Voorst.

Volle kerk

Woensdagavond stroomt de Dorpskerk in Wilp vol. Genomineerden voor het Jos Penninxje, vrienden, familie en andere belangstellenden worden verwelkomd door de organiserende stichting Inclusive Wave. De sfeer is opgetogen. Nieuwsgierigheid wie bij deze derde editie van het Jos Penninxje de penning opgespeld zal krijgen door voormalig burgemeester Jos Penninx. Van competitiedrang lijkt weinig sprake: ‘Genomineerd zijn is al een mooie waardering,’ en ‘Iedereen verdient de prijs’, klinkt het. Als iedereen plaats heeft genomen op de stoelen neemt Jonneke Siebrand , presentator van de avond het woord.

Niet alleen de prijs zelf, ook de organisatie van de uitreiking, een initiatief van Stichting Inclusive Wave, is een voorbeeld van een samenwerking die op allerlei manieren tot verbinding leidt. Zo staan op het podium twee borden met daarop de letters J en P, de initialen van Jos Penninx. De graffitiletters zijn gemaakt door jongeren bij Younger at Heart, samenwerkingspartner binnen de inclusie werkgroep Jaar van Elkaar in Voorst. En alle genomineerden zijn geïnterviewd door leerlingen van het Veluws College. Aan de avond zelf werkten diverse organisaties in de gemeente Voorst mee.

De avond kon mede georganiseerd worden door financiële steun van partners als de Rotary club, modebedrijf Piet Zoomers en graveertechniek Elkerbout.

Wethouder Peter Wormskamp, die het sociaal domein in zijn portefeuille heeft, meent dat verbinding en inclusiviteit soms onder druk staan door onwetendheid. ‘En daarom zijn de vaandeldragers ervan, zoals die vanavond in de zaal zitten, nodig om iedereen mee te laten tellen en te mogen zijn wie je bent.’ Ook voormalig burgemeester Jos Penninx, waarnaar de prijs is vernoemd, is aanwezig. Hij staat stil bij elk van de vijf genomineerden, die zich op diverse wijzen inzetten voor een verbonden Voorst. Van mensen die met Gered Gereedschap ook internationaal verbinding maken tot de Accommodatiestichting Dorpshuis Terwolde die voor jong en oud activiteiten organiseren. Ook de organisator van de Klarenbeekse zomervakantie, het gender en sexuality alliance initiatief en de organisatie van de inloopochtend Klarenbeek. Alle genomineerden ontvangen een medaille.

Na korte toespraken, zang van het Deventer Wereldkoor en een trio met gitarist Henk Keizer, een uit Oekraïne gevluchte violiste en de mooie zang van Danique Scheer, maakt Barthold Dijkers van de jury dan eindelijk bekend wie de penning krijgt. De prijs gaat naar degene ‘die de meeste impact maakt en mensen verbindt.’ Het Jos Penninxje is in 2023 voor de Klarenbeekse zomervakantie als verbinder voor alle jeugd, meer dan 200, in Klarenbeek. Roy is trots op de prijs.

De avond wordt afgesloten met het prachtige ‘Nights in white satin’ door het trio Henk Keizer. Na afloop wordt door de aanwezigen gegeten van de bijzondere hapjes en wordt er nog lang nagepraat. Saamhorigheid vierde hoogtij deze woensdagavond.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht