Samen graffiti spuiten

Zaterdag 29 mei kon iedereen die wilde bij Younger at Heart langskomen om een stukje van een groot graffitiwerk te spuiten. Samen werd gewerkt aan een grote muurschildering in het kader van het Jaar van Elkaar.

​Achter de brandweerkazerne is het zaterdagmiddag gezellig. Op het buitenterrein van jongerenwerk Younger at Heart (YAH) klinkt hiphop uit de boxen. Twee meisjes oefenen op hun skateboard en een paar jongens vliegen over de ramps met stuntsteps. En er wordt dus graffiti gespoten.

Alles op het YAH-terrein ademt straatcultuur. En niet voor niks. Dit is de manier om verbinding te maken met jongeren, aldus Robert-Jan Thomasson, mede-eigenaar. ‘Hier mogen jongeren chillen, skaten, tafelvoetballen en gewoon een beetje rondhangen. En soms zijn we bezig met graffitispuiten of hiphopmuziek maken.’

Vandaag is Younger at Heart open voor iedereen. Tijdens het Jaar van Elkaar organiseren verschillende partijen, waaronder YAH, Inclusive Wave, Stichting Mens en Welzijn, de bibliotheek en Zodus op allerlei manieren ontmoetingen. Tussen jong en oud, tussen nieuw- en oudkomers, tussen kleurrijk en neutraal.

‘Vooroordelen worden vaak weggenomen als mensen elkaar kennen. Jongeren, zeker als ze op straat rondhangen, krijgen al snel een negatief stempel. En omgekeerd gebeurt hetzelfde: jongeren hebben ook snel een oordeel over ouderen. Dat is jammer,’ aldus Robert-Jan. En omdat ontmoetingen tussen jong en oud niet vanzelfsprekend zijn, is het mooi dat dat vandaag wel gebeurt. ‘Elkaar ontmoeten en samen een boodschap schrijven, dat werkt verbindend,’ aldus Kim Artnzen, cultuurcoach en één van de initiatiefnemers van het Jaar van Elkaar.

’s Ochtends is onder begeleiding van een ervaren graffitispuiter het raamwerk voor de graffiti op de muur gemaakt. Daarna kon iedereen die wilde een stukje van de muur inkleuren. Een oma is met haar kleinzoon gekomen. Beiden hebben de graffitibus gehanteerd. ‘Leuk hoor,’ vinden ze allebei. Veel kinderen staan te popelen om graffiti te spuiten. Volwassenen hebben soms wat meer schroom, maar als ze eenmaal met een bus in de hand staan, worden ze enthousiast. Als alle vakken gevuld zijn is het tijd om de contouren van de letters en het logo van het Jaar van Elkaar te maken: One 4 all, all 4 one. En zo is het.

woensdag 2 juni 2021

Deel dit bericht