Schrijverscafé Kunstkring presenteert verhalen over Lef Lef betekent uit je comfortzone stappen

Twello- Het schrijverscafé van de Kunstkring is er weer op de derde vrijdag van de maand, dus deze keer op 21 juni. Het schrijverscollectief begint om 16.00 uur met verhalen en gedichten over LEF en verwelkomt u in het galerie café aan de Dorpsstraat 11a. Hier is die dag ook toevallig de start van een expositie met de titel No Guts No Glory. De schrijvers doken in hun fantasie en onderzochten hoeveel lef zij al dan niet hebben en vertellen daarover. Het geheel wordt gepresenteerd door Lis van der Geer.

Lef is de eigenschap dat je iets durft (ook als dat gevaarlijk is of dat je ervoor uit je comfortzone moet stappen). Synoniemen voor lef zijn bijvoorbeeld: moed, durf, branie, gewaagdheid, brutaliteit, in het Frans ‘courage’ en in het Engels ‘Guts’.

Ooit was er een slimmerik die het woord LEF verklaarde als een samenstelling der beginletters van de woorden Liberté, Egalité en Fraternité, oftewel vrijheid, gelijkheid en broederschap. Toen fantaseerde hij lustig verder dat men in Nederland na de komst der Fransen (1795) de aanhangers van het nieuwe bewind lef-kerels noemde. Die lieden verbeeldden zich nogal wat. Daarom kreeg het woord lef meer de betekenis van kouwe drukte, opschepperij.

Toch is de genoemde afkorting onjuist. Want lef is een van de woorden die onze Joodse landgenoten uit het Hebreeuws in het Nederlands hebben overgebracht. In het Hebreeuws luidt het leb. Dit betekent: hart, dus ‘moed’. En ook in het Bargoens (boeventaal) betekent lef-> moed volgens het Handboek der Nederlandsche Taal 1914.

Al zou je de woorden van de verzonnen afkorting wel huldigen, dan nog beweert schrijver dees dat het in deze tijden nogal wat mensen aan deze waarden ontbreekt. Iedereen lijkt alleen maar ‘lef’ te belijden met de mond en online. In Nederland kan dat nu nog een beetje, maar ook dan is het oppassen geblazen, want als je uitspraken niet in goede aarde vallen, wachten er ook represailles van meestal laffe types. ‘Laf’…zou dat de tegenstelling van ‘Lef’ zijn?

Maar laten we het klein houden. Hoeveel lef heeft een mens in het geval dat duistere types zich op negatieve wijze opdringen? Bijvoorbeeld als je (klein)kind bij school wordt opgewacht door een oudere jongen, je oude moedertje een vreemd telefoontje krijgt van de bank met alle gevolgen van dien, je gevolgd wordt in het donker en overvallen, of als na het bezoek van de thuishulp er geld is verdwenen, je aannemer met je aanbetaling naar de noorderzon vertrokken is, je al jaren onterecht boetes aan het betalen bent voor kindertoeslag, of je met auto en caravan voor een mega waterplas staat, enzovoort. Wat doe jij?

Iets meer ontspannen kun je kijken naar activiteiten die je zou willen doen, maar niet zo goed durft; de zogenaamde al dan niet geforceerde “bucketlist’’- activiteiten. Welke heb jij nog niet doorgestreept en waarom niet? Parachute springen, bungeejumpen, para-gliding, wildwater kanovaren, eindelijk de scheiding aanvragen, een verre reis…

Luisterend publiek en schrijvers en dichters zullen weer eens bij zichzelf of de personages naar binnen kijken als de verhalen beluisterd worden. Wat houdt jou tegen? Denk eraan: ,,No Guts No Glory”, oftewel het credo dat geldt: Wie niet waagt, die niet wint.

Start schrijverscafe is om om 16.00 uur. Kom op tijd voor een goede plek. De galerie aan de Dorpsstraat 11 a is open vanaf 14.00 uur.

woensdag 19 juni 2024

Deel dit bericht