Seizoen duivensporters blijft pittig

Twello- Met drie stevige vluchten op het programma konden de duivensporters van Steeds Verder hun hart ophalen. Uiteraard wordt het aantal duiven per liefhebber er dan niet groter op want de duiven worden ingezet op hun specialisme. Vanuit omliggende plaatsen was er ook weer deelname in Twello wat normaalgesproken voor wat extra reuring zorgt, maar vanwege de nog altijd geldende coronamaatregelen was het tamelijk rustig.

Perigueux

De duiven voor Perigueux (880 km) werden al op dinsdag ingekorfd. Het betreft een zgn. overnachtvlucht. De duiven worden vrijdag gelost en komen in de loop van zaterdag thuis. Sinds tijden blies er eens een windje in de rug van de duiven. Ondanks de relatief late lossing van 15.30 uur waren er duiven die zich nergens wat van aantrokken en arriveerden er zelfs enkele al tussen 1 en 2 uur ’s nachts. Dit moet voor de liefhebbers een geweldige ervaring zijn om mee te maken.

In Twello duurde het allemaal wat langer. De Comb. Zoetbrood uit Apeldoorn beten het spits af met een duif geklokt rond 6.55 uur. Voor de duiven van Cor Wenink ging het blijkbaar allemaal iets te snel. Na de geweldige uithaal van vorige week draaide Cor toch een mooie uitslag met de tweede plaats maar is hij niet zo dominant als vorige week. Ondertussen arriveren er ook duiven bij Gerrit en John Nieuwenhuis, bij Annet Jutten (2x) en bij Gerard Bisseling in Apeldoorn. Naarmate de tijd vordert worden de gaten tussen de aankomsten weer groter. Ruim in de middag klokt Cor Wenink de laatste prijsduif van dit concours. Door de hoge snelheden aan het begin leek het een makkelijke vlucht te worden maar het verdere verloop was verre van soepel.

Morlincourt

De midfondduiven werden vrijdag ingezet voor de vlucht vanuit Morlincourt (366 km). Dit is altijd een beetje tricky omdat de vrachtwagen deze afstand nét kan overbruggen voor een vroege lossing. Duivenliefhebbers hebben hun duiven het liefst zo vroeg mogelijk gelost. Ze vliegen dan het grootste gedeelte van de afstand in de relatief frisse ochtend en zijn mooi op tijd weer thuis. Zaterdag was er met een lossing om 09.15 uur geen sprake van een vroege lossing en konden de duiven op de losplaats eerst nog van water worden voorzien alvorens de deuren open gingen.

Uiteraard waren alle ogen weer gericht op Steffan Willems. Ook deze keer bezweken hij en Hans Eckelboom niet onder deze druk. Met de plaatsen 1 t/m 4 en 6 duiven in de top tien is er geen ruimte voor discussies. Werner van de Steeg, Jan de Ruiter, die pech had dat zijn klokje in eerste instantie verzaakte, Comb. Nieuwenhuis en Hans Boveree maken het eerste tiental vol. Ook hier weer, zoals al bijna het hele seizoen, een taaie vlucht want met een prijsduur van 3 kwartier kunnen we niet spreken van een supersnel verloop.

Vierzon

Nog later op de dag, vanaf iets voor 20 uur, arriveerden de eerste duiven van de dagfondvlucht vanuit Vierzon (632 km) Het was gastspeler Herwin Dikkeboer uit Bathmen die de eerste duif meldde. Hij heeft in het verleden ook vaak laten zien dat hij voor deze vluchten, en dan in combinatie met lage snelheden, prima duiven heeft zitten. Met 3 duiven in de top 5 is hij de meest in het oog springende liefhebber. Iets minder opvallend maar voor de insider zeer zeker wél opvallend is de prima vlucht voor de Comb. van Brummen. Tot deze vlucht waren ze zeker niet tevreden met hoe het seizoen verliep. De hamvraag is dan altijd wat de oorzaak kan zijn. De duiven hebben in het verleden bewezen kwaliteit te hebben en de dierenarts kan niets afwijkend vinden. Elke duivenliefhebber begint dan te twijfelen aan de verzorging, aan het hok, eigenlijk aan alles. Zaak is het om rustig te blijven, de duiven tijdig rust te geven en proberen om de forme op te wekken. De van Brummens hebben hun voersysteem iets aangepast en ziedaar een fraaie tweede plaats is hun deel en van hun 3 ingezette duiven vliegen er 2 prijs en arriveert de derde kort na de prijzen. We hebben mensen om minder zien grijnzen. Ook nu zien we Werner v.d. Steeg weer mooi op tijd, Jan Ketelaar zit er redelijk bij. Specialist Bram Scherpenzeel zal niet tevreden zijn met zijn uitslag, aan hem nu de taak om te achterhalen wat hiervan de oorzaak is. Het is al een zwaar seizoen geweest met vele uitgestelde lossingen. Vaak is een weekje rust het beste medicijn. Bram loopt lang genoeg mee om op de juiste wijze te anticiperen.

Top 10 Perigueux: 1,3,10. Comb. Zoetbrood, 2,8,9. Cor Wenink, 4. John en Gerrit Nieuwenhuis, 5,7. Annet Jutten, 6. Gerard Bisseling.

Top 10. Morlincourt:1,2,3,4,7,9. Steffan Willems, 5. Werner vd Steeg, 6. Jan de Ruiter, 8. John en Gerrit Nieuwenhuis, 10 Hans Boveree.

Top 9 Vierzon: 1,3,5. Herwin Dikkeboer, 2,6. Comb. van Brummen, 4. Werner vd Steeg, 7,9. Jan Ketelaar, 8. Bram Scherpenzeel.

woensdag 23 juni 2021

Deel dit bericht