“Sport en Vriendschap” biljart al 75 jaar

Twello- Biljartvereniging ‘Sport en Vriendschap’ bestaat op 13 april a.s. 75 jaar. De oorsprong van de jubilerende biljartvereniging “Sport en Vriendschap” ligt in het café Stationskoffiehuis, nu Brasserie Korderijnk genaamd. Bij de oprichting in 1946 telde de vereniging 12 leden en bedroeg de contributie fl.1.50 per maand.

In 1971 -bij het 25 jarig jubileum – werd de organisatie NL Bandstoten Groot Ereklasse toevertrouwd aan deze vereniging en de topbiljarters van Nederland kwamen naar Twello. De locatie in het Stations koffiehuis moest vanwege de grote belangstelling worden aangepast. De bekende biljarter Hans Vultink werd kampioen en werd Twello in sportief opzicht op de kaart gezet. In dit jubileumjaar werd oud-lid H. Korderijnk sr. Nationaal kampioen in de spelsoort Libre Hoofdklasse. De club telde toen 17 leden.

Rond de eeuwwisseling was de club toe aan uitbreiding van het aantal leden en tevens op zoek naar een nieuwe locatie. Na 55 jaar tevreden onderdak te hebben gehad bij de familie Korderijnk werd in 2001 verhuisd naar eetcafé “t Klavertje in de Schoolstraat.

Het biljarten vond van oudsher plaats in een café waar het goed toeven was met een drankje en een rokertje. De tijden veranderen en in 2005 kreeg eetcafé “t Klavertje een nieuwe uitbater en in zijn plannen was er op termijn geen plaats voor een biljartvereniging. Al spoedig diende zich een nieuwe accommodatie aan nl. sporthal Jachtlust. Dankzij de medewerking van de gemeente werd in het voorjaar van 2006 de bovenzaal ingericht en kon er rookvrij worden gebiljart. Na een intensieve verbouwing werden er 4 biljarts geplaatst. Reeds in 2007 had de vereniging 16 nieuwe leden aangetrokken en konden zij in een sportieve omgeving hun hobby beoefenen.

In maart 2013 werd door de vereniging het NK Bandstoten klein eerste klasse in de grote zaal van Jachtlust georganiseerd. Mede door de plaatsing van een tribune konden ongeveer 60 bezoekers een zitplaats krijgen; vele anderen moesten het doen met een staanplaats. Zij zagen de Limburger Seppo Ehlen kampioen worden in een voortreffelijk georganiseerd toernooi.

De bovenzaal is in 2015 mede door vrijwilligers van de club grondig aangepast en verbouwd. Momenteel telt de club bijna 60 leden en is daarmee een van de grootste biljartclubs in de wijde omgeving. .Zij beoefenen in een mooie en rustige omgeving zowel op recreatief als competitief niveau de biljartsport. Helaas is het nu door de gevolgen van de corona pandemie niet mogelijk om te spelen en ook niet om ons lustrum uitgebreid te vieren. De leden willen niets liever dan elkaar weer ontmoeten en samen te spelen .

Mocht uw belangstelling zijn gewekt om ook een ‘biljartje’ te leggen en mogelijk lid te worden, kijk dan eens op de website bvsenv.nl

woensdag 14 april 2021

Deel dit bericht