Steffan Willems herstelt pikorde

Twello- Het zat er al aan te komen, de vooruitzichten voor zaterdag waren niet best. De 2 vluchten werden beide uitgesteld naar zondag. Ook toen was het nog niet zoals de duivenliefhebbers het zich graag wensen maar was het goed genoeg om verantwoord te kunnen lossen.

​Niergnies

Vrijdag tijdens het inkorven waren de weersverwachtingen het gesprek van de avond. Sommigen waren nog wat optimistisch maar de algemene verwachting was wel een uitgestelde lossing naar de zondag. En zo gebeurde het ook.

Zondagmorgen werd het weer langzaamaan beter en vonden de lossingscoördinatoren het verantwoord om de duiven om 9.45 uur in vrijheid te stellen. In Twello waren 166 duiven ingezet. De aantallen lopen wat terug wat mede komt doordat de andere disciplines, zoals de dagfond en de marathon, op volle toeren beginnen te draaien. De kortere vluchten worden gebruikt om de duiven in het ritme te krijgen voor de geschikte afstanden. Alle ogen waren weer gericht op Steffan Willems en Jan de Ruiter. Beide zitten met hun hokken aan de uiteinden van het werkgebied van de club. Steffan zit in Epse het meest oostelijk, Jan in Teuge het meest westelijk. De richting van de wind kan dan, naast de kwaliteit en de forme van de duiven, net de doorslag geven. Zondag was er een beetje wind uit de neutrale noordelijke richting. Dus kansen voor iedereen. Vorige week was het Jan de Ruiter die zegevierde, zondag herstelde Steffan de rangorde van de eerste 6 weken. Beide spelers domineren de top 10. Alleen Albert Hendriksen uit Twello kan zich met één duifje, gekregen van John Romein, nog net tussen dit geweld wurmen met prijs 8. Na iets meer dan 20 minuten zijn de prijzen verdiend en kan er toch gesproken worden van een vlot concours. Aan het begin ging het een beetje stroef maar toen het peloton eenmaal arriveerde was het snel klaar.

Salbris

Op donderdagavond werden in totaal 65 duiven ingekorfd voor deze vlucht van gemiddeld 612 km. Ook nu was er weer een aantal liefhebbers uit Bathmen present om aan de benodigde 7 liefhebbers te komen. Voor de veiligheid van het concours mogen deelnemers per vlucht geen meerdere functies vervullen. Dit is zo georganiseerd om evt. fraude te voorkomen. Doordat iedereen een ander schakeltje in de ketting is vindt er vanzelf controle plaats. Niet dat fraude veel voorkomt maar de katten moeten natuurlijk ook niet op het spek gebonden worden.

De eerste melding kwam ook nu weer van Bram Scherpenzeel. Hij heeft het soort duiven dat deze afstanden prima kan verteren. Het gaat er om dat ze de hele terugweg een zo hoog mogelijke snelheid aanhouden. Nu is dat altijd wel het geval maar bij deze afstanden gaat het om ruim 9 uren vliegen. Dan moet er een goed motortje met een goed vermogen aan boord zijn. Veel duiven kunnen vaak eenmalig wel zo’n prestatie neerzetten maar om dit wekelijks of tweewekelijks te kunnen is een speciaal sterk soort nodig.

In de top tien zien we 6 verschillende namen wat inhoudt dat de duiven aan elkaar gewaagd waren. Tussen de aankomsten zaten soms flinke gaten, het duurde dan ook ruim anderhalf uur voordat een kwart van de duiven thuis was. In de duivensport wordt volgens het zgn. “1 op 4 systeem” gevlogen. Dit houdt in dat 25% van de deelnemende duiven in de uitslag komt. In dit geval waren er dus 65/4 = 17 prijzen te verdienen. Het begrip “prijs” moet niet al te letterlijk genomen worden, dit houdt in dat een kwart van de deelnemende duiven punten voor het kampioenschap kunnen winnen.

St. Vincent

Volgende week staat er naaste een midfondvlucht ook de klassieker vanuit het Zuid-Franse Saint Vincent de Tyrosse op het programma. De vlucht vanuit St. Vincent staat bij de liefhebbers en duivenkenners in hoog aanzien en de winnaar verdient eeuwige roem. Ook vanuit Steeds Verder doet een aantal liefhebbers een poging deze roem te veroveren. Volgende week weer meer.

Top 10 Niergnies: 1,4,5,6,9. Steffan Willems, 2,3,7,10. Jan de Ruiter, 8. Albert Hendriksen.

Top 10 Salbris: 1,4,7,8. Bram Scherpenzeel, 2. Werner v.d. Steeg, 3. Frits en Marian van Brummen, 5 Gerard Bolink, 6. Herwin Dikkeboer, 9,10. Jan Ketelaar.

woensdag 9 juni 2021

Deel dit bericht