Techniekdag ook dit jaar weer een enorm succes

Twello- Fietsband plakken, brand blussen, met de hoogwerker omhoog, dakpannen leggen, onderkoeling voorkomen en nog veel meer activiteiten werden met veel enthousiasme uitgevoerd door leerlingen van de groepen 6 en 7 van alle basisscholen in de gemeente Voorst.

Vrijdag 7 juni organiseerde de Rotary Club Voorst, in nauwe samenwerking met 20 regionale bedrijven uit de gemeente Voorst, voor de 12de keer de techniekdag op het sportcomplex van SV Twello. De dag van de techniek in Twello is een traditie geworden waarin scholen en bedrijfsleven met groot enthousiasme elkaar vinden. Jongeren enthousiast maken en te interesseren voor techniek is het doel van de Techniekdag.

Technieken ervaren

Alle aanwezige bedrijven lieten de kinderen hun techniek ervaren. Na een vakkundige uitleg werd de techniek door de kinderen zelf uitgevoerd. Bij muren werden stenen in verband gelegd. Marinke ging vol enthousiasme aan het werk. Ze vertelde: “Zo valt de muur niet snel om”. Dakpannen goed vastleggen was niet eenvoudig, vertelde Matthijs, je moest vooral op de oogjes letten. De joystick werd meerdere malen gebruikt. Zo kon je er een bootje mee laten varen, maar ook een bal aan een lijn in een speciekuip laten dalen. De spanning was op vele gezichten af te lezen. Renzo was onder de indruk van het landmeten. Hij had de afstand tot de kerktoren gemeten. Eva zei: “Ik heb die meneren weleens gezien, maar nu heb ik gehoord wat ze doen”.

Metaal werd bewerkt, vlaggen professioneel geschilderd, banden van de fiets geplakt en zelfs van een autoband werden de moeren losgedraaid om de band te kunnen wisselen. Ouders kunnen nu aanwijzingen van hun kind verwachten.

Bij de brandweer werden echte vlammen geblust, met de kniptang geknipt en ervaren hoe zwaar het meenemen van een zuurstoffles is. Mark was onder de indruk. Hij vertelde: “Pfff, soms moeten ze er heel lang meelopen”.

Waardevol

De kinderen zijn door de grote inzet van de bedrijven veel ervaringen rijker. Na deze dag zullen dingen herkenbaar zijn, linken gelegd worden. Waardevol voor nu en voor de toekomst.

De Rotary kan terugkijken op een zeer succesvolle dag. Er wordt al na gedacht over de volgende techniekdag. Mogelijk wordt duurzaamheid m.b.t. zonnepanelen, elektrische auto’s toegevoegd.

woensdag 12 juni

Deel dit bericht