Tentoonstelling doopjurken in Dorpskerk Doopjurken zijn niet zelden familiestukken

Twello- Onder grote belangstelling is afgelopen zaterdagmiddag de tentoonstelling “Doopjurken’ geopend in de Dorpskerk. Bij de aanwezigen waren veel ‘dragers’ van de jurken, van jong tot oud. In haar openingstoespraak vertelde Dominee Lidy van Prooyen Schuurman over de geschiedenis van de doop en de doopkleding. Werden baby’s in de 17e eeuw zonder kleding, dus naakt, gedoopt, aan het einde van de 18e eeuw werd een doopjurk steeds vaker een statussymbool. Na de Tweede Wereldoorlog volgde de doopkleding meer de persoonlijke smaak en ook de modetrends. Doopjurken zijn vaak familiestukken: meerdere baby’s uit een familie worden in dezelfde jurk gedoopt. De dominee gaf aan dat in de kerkdienst van zondagmorgen meer aandacht zou worden besteed aan de betekenis van de doop als daad van geloof.

Omlijst door toepasselijke muziek, zoals het Wiegelied van Brahms, op de piano ten gehore gebracht door Henk Noordman, cantor en organist van de Dorpskerk, vertelden vervolgens twee van de aanwezigen over de geschiedenis van hun doopjurk. Daarna was de beurt aan de kleine Maud Minnema, vorig jaar gedoopt in de Dorpskerk, om door het knippen van een lint de tentoonstelling officieel te openen.

Toen dat gebeurd was, konden de genodigden de prachtige tentoonstelling bezichtigen. 80 doopjurken zijn ingeleverd door mensen uit Twello en omgeving of door personen die ooit een band met Twello hadden. Op een grote kaart van Nederland is aangegeven in welke plaatsen de doopjurken gedragen zijn. Alle provincies komen daarop ruim aan bod. Tussen de ‘oudste’ en de ‘jongste’ doopjurk zit meer dan 100 jaar! De alleroudste jurk is van 1900. Er is een enorme variatie aan modellen. Zo zijn er klassieke jurken, gemaakt van kant, broderie of satijn, maar ook jurken uit de flowerpowertijd met gekleurde bloemetjes. Er is een prachtige zelfgehaakte jurk uit 1977 en een jurk uit 1946, gemaakt van parachutestof, één van de weinige stoffen die vlak na de oorlog voorhanden was. Van de 80 doopjurken is er één, die door een volwassene is gedragen. Daarnaast zijn er ook allerlei accessoires te zien: mutsjes, omslagdoeken, onderkleertjes. Bij iedere doopjurk hangt een kaartje met gegevens over wie de doopjurk hebben gedragen, wanneer en door wie hij is gemaakt en in welke kerk(en) hij is gedragen. Daaruit blijkt dat veel doopjurken gemaakt zijn van de trouwjurk van de moeder of oma. Heel interessant om te lezen.
De tentoonstelling is voorbereid door een commissie bestaand uit dominee Lidy van Prooyen Schuurman, Diny Landeweerd, Freka van de Zedde, Rudi Holleboom, Wouter en Aukje de Boer. Zij zullen veel eer van hun werk hebben, want de tentoonstelling is een bezoekje meer dan waard! De openingstijden voor het publiek zijn: vrijdag 17 en zaterdag 18 februari en vrijdag 24 en zaterdag 25 februari, telkens van 13 uur tot 17 uur. U bent van harte welkom in de Dorpskerk, Dorpsstraat 10, Twello. De toegang is vrij.

woensdag 15 februari 2017

Deel dit bericht