Vakantie

Vakantie! Ik heb het zelf nog niet maar het voelt wel een beetje zo. De scholen in de regio midden zijn dicht. Onze oudste twee kinderen zitten na de zomer allebei op de middelbare school, en gedragen zich af en toe al als echte pubers. Ze hangen, liggen op de bank, zitten achter de Mac. En ik , ik laat het over me heen komen, als iemand die volgens mijn kinderen uit een ver verleden komt. Het zit er dus weer op, de scholen zijn weer voor even dicht, en dus is ons dagelijkse ritme voor een aantal weken totaal anders.

Vorige week de laatste schoolweek, met voor ons als hoogtepunt de eindmusical van groep 8 bij Korderijnk. Helemaal objectief ben ik als ouder natuurlijk niet, maar het was echt fantastisch. Veel dank aan al die ouders en onze school die dit weer hebben mogelijk gemaakt. Het gebeurt niet vaak dat ik een traantje moet laten, maar op die avond was het wel het geval.

Mede omdat er bij ons thuis nu twee kinderen elke dag op de fiets naar Apeldoorn gaan heeft het verkeer ook mijn grote aandacht. Twello is enorm gegroeid. Nu staat er wel een nieuw schoolgebouw op het oude veilingterrein, maar, ik heb mijn verbazing al veel vaker uitgesproken, zonder bovenbouw HAVO/VWO. Dit heeft veel onnodige verkeersbewegingen richting Deventer of Apeldoorn tot gevolg, met alle risico’s van dien. Blijkbaar speelt dat bij schoolbesturen en/of de politiek geen rol.

Maar ik zal me er verder maar niet druk over maken. Net als over de verbreding van de A1. Afgelopen donderdag was de inloopavond bij het gemeentehuis, hier waren een aantal aardige mensen van Rijkswaterstaat aanwezig. Wel slim om hier mensen heen te sturen met goede sociale vaardigheden, om zo een toch vervelende boodschap nog een beetje aardig te brengen. Hoewel, je zal maar een camping hebben en steeds op Zoover lezen dat de camping prima is, alleen jammer van al het geluid van de snelweg. Of dicht bij de twee parkeerplaatsen wonen en getroffen zijn door inbraken die te herleiden zijn naar deze parkeerplaatsen. Ik stond nog even mee te luisteren bij de meneer die over het geluid ging. Hij vertelde dat als het boven de 60 decibel stijgt er geluidsschermen moeten komen. Maar het geluid bleek volgens Rijkswaterstaat, toeval of niet, slechts 59 decibel te zijn! Dat is dus weer een geruststelling. Ik hou zelf erg van de natuur en van bomen, en volgens mij ben ik niet de enige. Rondom de verbreding van de A1 gebeurt vrijwel niets om het leed aan de natuur enigszins te verzachten door groen aan te planten. Jammer, wij als bewoners, en de toeristen die op de campings verblijven, moeten dit maar klakkeloos accepteren. Jammer voor een groene gemeente die het toerisme ook hoog in het vaandel draagt.

Geluid, vooral in de zomer kan dit heel hinderlijk zijn. Gelukkig wonen wij niet pal naast iemand die dagelijks met de kettingzaag bezig is, want dat wil je toch niet in een woonwijk? Heel begrijpelijk dat er mensen zijn in Voorst die hier moeite mee hebben, helemaal als het in strijd is met het bestemmingsplan. Geluid waar ik zelf moeite mee heb is sommige Nederlandstalige rap die onze pubers hier in huis luisteren. De teksten die hierin voorbij komen wil je thuis toch niet horen. Maar ik vrees dat ik op zaterdagavond 2 september om 23.30 uur bij het Klompenfeest sta te wachten tot het optreden van Rapper Boef is afgelopen. Ja, Rapper Boef! Help, ik word oud.

Ik wens u het beste voor u en de uwen.

Derk van Eext

woensdag 12 juli

Deel dit bericht