Varkens, het goede leven van veertien varkensrassen in de lage landen

WELSUM- Zojuist is verschenen het boek ''Varkens, het goede leven van 14 varkensrassen in de lage landen'', uitgegeven door Boekwerk en Partners in Groningen. Het boek brengt veertien varkensrassen in beeld die sinds een jaar of tien zichtbaar zijn in het Nederlandse landschap. Deze varkens worden voor de hobby gehouden, maar ook steeds meer voor het vlees.

Het lekkere varkensvlees vindt zijn weg naar een groeiende groep liefhebbers. Zij zijn doorgaans blij verrast: het vlees is heel anders van kleur, structuur en smaak dan het gangbare varkensvlees. Dat het vlees zo lekker is heeft voor een deel met het ras te maken. De varkens groeien minder snel dan hun soortgenoten in de grote varkensbedrijven. Maar het komt zeker ook door de manier van houden. De varkens leven buiten, hun voer is van een andere samenstelling en ze leiden een varkenswaardig bestaan. Wat dat precies inhoudt - een varkenswaardig bestaan - komt ook aan bod in het boek ‘‘Varkens in de weiden van de lage landen’‘. Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar het natuurlijke gedrag van varkens.

Varkens zijn sociale en gevoelige dieren met een rijk repertoire aan communicatiemiddelen. Het is, althans in een kleinschalige en extensieve setting, niet zo moeilijk om een varken in zijn waarde te laten door aan zijn behoeftes tegemoet te komen. In veertien hoofdstukken wordt uitgelegd wat die behoeftes zijn.

‘‘Varkens in de weiden van de lage landen’’ laat op verrassende wijze zien hoe deze dieren, na jarenlang aan het oog onttrokken te zijn geweest, zich weer mogen tonen aan het Nederlandse publiek. Met alles wat we nu weten over varkens, kunnen we ze met goed fatsoen niet langer wegstoppen in grote stallen. Fotograaf Jan Smit en journalist Jinke Hesterman uit Welsum hopen dat de hernieuwde kennismaking met deze tot de verbeelding sprekende diersoort op den duur zijn weerslag zal krijgen op de gehele varkenshouderij.

Varkens, het goede leven van 14 varkensrassen in de lage landen

Tekst Jinke Hesterman, met een voorwoord van Marcus Polman (culinair journalist en foodondernemer). Fotografie Jan Smit, uitgegeven door Boekwerk en Partners, gebonden, 21 x 21 cm, 104 pagina’s, full color. ISBN 978 90 5402 287 9. Prijs: 19,80 euro.

woensdag 14 december 2016

Deel dit bericht