Veluws College Twello in beweging

Twello- Voor de tweede keer worden de scholen gesloten en moeten de leerlingen hun lessen ‘online’ volgen. Voor het vak lichamelijke opvoeding is dat echter een ander verhaal. Deze kunnen niet online worden gevolgd, maar hierop bedachten de docenten lichamelijke oefening van het Veluws College Twello een alternatief. Zij lieten de leerlingen en hun docenten bewegen; achter het computerscherm vandaan en met elkaar de strijd aangaan om de meeste kilometers te maken. Wie zouden er meer bewegen; de leerlingen of hun docenten? Het werd een succesvolle wedstrijd.

Tijdens de vorige sluiting van de scholen zijn de docenten LO druk bezig geweest met het uitdagen van leerlingen aan de hand van individuele ‘challenges’. De leerlingen werden door hun docenten uitgedaagd, maar konden zelf elkaar en hun docenten ook uitdagen. In de huidige Lockdown, waarin de scholen opnieuw zijn gesloten en leerlingen thuis online les volgen, wilden de LO-docenten hun leerlingen - en natuurlijk ook de collega-docenten - graag achter de laptop vandaan krijgen. Maar hoe kregen ze die naar buiten en hoe kregen ze die in beweging?! Hiervoor werd de zogenaamde ‘kilometer-challenge’ bedacht.

Dit keer geen individuele challenge, maar een ‘battle’ tussen de klassen onderling en het personeel. Wie maakte de meeste kilometers? Door gebruik te maken van een app die de GPS-activiteit registreerde, werden de kilometers bijgehouden. Dit kon bijvoorbeeld door te wandelen, te fietsen, te steppen of te skeeleren. Hoe meer kilometers er werden gemaakt, hoe grotere de kans om andere groepen te verslaan. De individueel gemaakte kilometers van een klas werden bij elkaar opgeteld en zo ontstond een klastotaal. Klas 2HV2 wist de ‘kilometer-challenge’ te winnen. De klas legde in totaal 669,2 kilometer in twee weken tijd af. Er werd dus veel bewogen en dat gaven de leerlingen zelf ook aan. Zo vertelden Fedde, Jip, Sophie en Nienke dat de ‘kilometer-challenge’ een goede reden was om meer te bewegen, omdat ze veel kilometers wilden scoren voor hun klas. Roos en haar broertje hadden zelfs nieuwe skeelers aangeschaft. Om deze goed uit te proberen, maakten ze een extra groot rondje, waarbij ze ook nog eens verdwaalden. Dankzij deze omweg scoorden ze natuurlijk wel weer extra kilometers. Ook Anouk heeft de nodige kilometers gemaakt, alleen verliep het steppen met haar broertje niet zoals verwacht. Beide gingen onderuit en lagen op de grond, maar gelukkig wel dubbel van het lachen. De geboorte van jonge zwaantjes was een hoogtepunt voor Sofie. Op haar vaste dagelijkse route langs het water zag je een zwaan broeden. Deze zwom een paar dagen later met kleine zwaantjes om zich heen. Dat in de winter … of komt het voorjaar er al aan? Mooi om zoiets mee te maken.

Het was leuk te merken dat deze challenge zowel bij leerlingen als het personeel goed aansloeg. De onderlinge wedstrijd gaf een extra motivatie aan leerlingen en medewerkers om meer te bewegen en zo dus kilometers te scoren. De docenten LO van het Veluws College Twello kregen de school in beweging. Ondertussen broeden zij weer een nieuwe challenge uit. Lukt het de leerlingen dan opnieuw van hun docenten te winnen?

woensdag 13 januari 2021

Deel dit bericht