Verkeersexamen basisscholen

Twello- Ongeveer 200 leerlingen van een aantal basisscholen in de gemeente Voorst gingen vorige week op pad voor het Praktisch Fiets Verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Het nationale Verkeersexamen is dit jaar twee maanden later dan normaal vanwege de coronamaatregelen op scholen en het thuisonderwijs. Enkele scholen hadden dit jaar afgehaakt om genoemde redenen.

VVN hecht veel waarde aan het examen voor de basisschoolleerlingen, want 80 procent van de ouders laat hun kinderen na de basisschooltijd zelfstandig naar het voortgezet onderwijs fietsen. “Het begrijpen van tekens, borden en regels is één ding, maar deze regels kunnen toepassen en anticiperen op het overige verkeer is minstens zo belangrijk. De essentie is dat kinderen de theorie kunnen toepassen in de praktijk”, zegt woordvoerder Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland.

Het praktisch Verkeersexamen toetst het verkeersgedrag en het juist toepassen van verkeerskennis op een aantal essentiële punten. Dit gebeurt zeer gestructureerd, aan de hand van een controlelijst. Onderliggende vaardigheden zoals beheersing van de fiets (remmen, bochten nemen, etc.) en sociaal gedrag (helpen en hinderen) worden niet direct getoetst, maar zijn wel vereiste vaardigheden om het examen goed te kunnen afleggen.

Het examen benadrukt impliciet het belang van fietsen als gezond en milieuvriendelijk gedrag. De fietscontrole als onderdeel van het praktisch Verkeersexamen maakt kinderen en ouders bewust van het belang van een veilige fiets.

Alvorens de leerlingen op pad mochten werden de fietsen op aantal zaken nog eens extra gecontroleerd zoals de algehele toestand van de fiets, remmen, verlichting, enz.

woensdag 8 juli

Deel dit bericht