Vitalis verenigt al 25 jaar het beste van beide werelden

VOORST- Dit jaar bestaat Vitalis Biologische Zaden 25 jaar. Het bedrijf is in deze relatief korte periode uitgegroeid van pionier tot wereldwijde marktleider in biologische groenteveredeling voor de professionele teler. De afgelopen week vierde Vitalis 25 jaar bevlogenheid, vakmanschap en groei, met als hoogtepunt woensdag 25 september. Deze dag stond geheel in het teken van het jubileum met seminars, velddemonstraties, nieuwe biologische groenterassen en een feestelijk diner.

Sterk groeiende biologische markt

Veilig en gezond voedsel wordt voor veel mensen over de hele wereld steeds belangrijker. Daarnaast zien ook steeds meer mensen dat we anders moeten omgaan met onze planeet. Wereldwijd groeit dan ook de vraag naar biologische producten sterk en dit zal alleen maar toenemen.

Veredelen voor biologische teelten

“Biologische telers hebben andere teeltwijzen dan gangbare telers,” zegt Marcel van Diemen, Manager Organic R&D van Vitalis. “De groenterassen die we voor hen ontwikkelen hebben andere eigenschappen, zoals extra hoge resistentie tegen allerlei ziekten en plagen, efficiënt gebruik van stikstof, het vermogen om onkruid het hoofd te bieden en insecten te tolereren. Onze wereldwijde biologische zaadproductie en veredelingsprogramma’s zijn helemaal afgestemd op biologische teeltwijzen. En op de wensen van de consumenten, zoals smaak en houdbaarheid. Een mooie uitdaging om al deze eigenschappen in één groenteras te verenigen!”

Vitalis Biologische Zaden

In 1994 richtte sla-veredelaar Jan Velema Vitalis in Voorst op als gespecialiseerd groenteveredelingsbedrijf voor de biologische sector. Zijn droom was een wereld waarin biologische voedselproductie een vanzelfsprekendheid is. Vandaag de dag is dit nog steeds de missie van Vitalis.

Vitalis is een onderdeel van Enza Zaden, al meer dan 80 jaar een familiebedrijf en groenteveredelingsbedrijf. Het biologische vakmanschap van Vitalis in combinatie met Enza Zaden’s innovatieve kracht vormde de opmaat voor versnelde groei en een gestage verbreding van het portfolio met nieuwe biologische rassen. In meer dan 35 landen over de hele wereld worden de biologische groentezaden van meer dan 500 biologische Vitalis rassen verkocht.

Vitalis Organic Seeds begon als pionier in de biologische groenteveredeling. En groeide uit tot een wereldspeler met eigen veredelingsprogramma’s en zaadproductie op meerdere continenten. Ook door de nauwe samenwerking met Enza Zaden, dat in 2012 volledig eigenaar werd. Vanaf toen werd de biologische expertise van Vitalis gesteund door een deskundig, sterk groeiend veredelingsbedrijf. Die brachten een schat aan kennis, ervaring en technologische faciliteiten met zich mee. Het betekende versnelde groei en een gestage verbreding van de portfolio met nieuwe gewassen.

Best of both worlds: biologische groenteveredeling en technologische faciliteiten “Om in vaktermen te blijven, zou je het een ‘heterosiseffect’ kunnen noemen,” grapt ex-spinazieveredelaar en Manager Organic R&D Marcel van Diemen. “Simpeler gezegd: in Vitalis komt het beste van beide werelden samen.” De oprichter van Vitalis, sla-veredelaar Jan Velema, was een man met een missie. Hij droomde van een wereld waarin biologische voedselproductie vanzelfsprekend is. “Hieraan bouwen is nog steeds de missie van het bedrijf,” zegt Van Diemen.

Pompoen en meer

Na sla, volgden er meer gewassen. Pompoen bijvoorbeeld. “De biologische teelt groeit continu. Pompoen is voor dat segment een robuust en dankbaar gewas. Het past past perfect in de rotatieschema’s,” zegt Van Diemen. “De meeste pompoenen die je nu in Europese supermarkten ziet liggen, is biologisch geteeld. Met ‘Orange Summer’ zijn we al jaren marktleider. Deze rode pompoen is internationaal zeer gewild om zijn hoge opbrengst, uitstekende kwaliteit, houdbaarheid én goede smaak.”

Vitalis veredelt zelf in sla, spinazie, pompoen en prei. Maar de portfolio met biologische groenterassen is veel breder. Ze selecteren de rassen met de beste resistentie en een sterk wortelstelsel uit de Enza Zaden-veredelingsprogramma’s. Deze rassen testen ze vervolgens onder biologische omstandigheden, voordat ze introduceerd worden op de biologische markt.

Gestaag doorgroeien in biologische groenteveredeling

Vitalis Organic Seeds groeit gestaag in omzet (dubbele cijfers) en aantal medewerkers. Niet alleen was er een sterke groei in de Benelux, Spanje, Frankrijk en Duitsland. “In de afgelopen vijf, zes jaar realiseerden we ook in Noord-Amerika een enorme omzetstijging,” vertelt Van Diemen. “Dat is niet alleen te danken aan de groeiende belangstelling voor organic vegetables. Maar ook aan de geweldige inzet van ons Amerikaanse boegbeeld Erica Renaud. Zij zet Vitalis echt op de kaart. Ze bouwt ons netwerk en ons marktaandeel binnen de biologische versketen gestaag uit.”

Deel van Voorst naar Enkhuizen

Door die groei barst de organisatie in Voorst inmiddels redelijk uit haar voegen. In 2020 verkast een deel van de logistiek (zaadschoning, sorteren, verpakken, opslag en verzending) van Voorst naar een apart gebouw in Enkhuizen, zodat Vitalis kan doorgroeien.

woensdag 2 oktober

Deel dit bericht