Voorst Viert Vrijheid zorgt voor kippenvel

Voorst- Kippenvel. Dat is het juiste woord als je Voorst Viert Vrijheid, het ingehaalde bevrijdingsconcert van gemeente Voorst en Cadenza, afgelopen zondag mag samenvatten. Bijna 400 bezoekers luisterden, waren stil en genoten. Cadenza haalde ook nog eens meer dan 1.900 euro op voor giro 555.

Het concert opende met het radiobericht waarin destijds de inval van Duitsland werd aangekondigd. Cadenza zette daarmee direct de donkere sfeer neer die toen heerste. Verteller Frans zat in zijn eigen huiskamer op het podium en nam de bezoekers met zijn warme stem mee door de verschillende fasen van de oorlog. Met Honor to the liberators bedankte Cadenza de bevrijders van de gemeente Voorst. Achtereenvolgens kwamen het Canadese, Engelse en Poolse volkslied voorbij. Dit werk werd in 2020 met een bijdrage van de provincie Gelderland en Muziekbond Gelderland Flevoland in opdracht van Cadenza geschreven door Jan Bosveld.

Bijzonder waren de interviews. Cadenza had gesproken met Ton die de oorlog en bevrijding bewust meemaakte. Delissa deelde haar ervaringen uit voormalig Joegoslavië, die helaas nu weer actueler zijn dan ooit. En Anas en Farah vertelden over hun vlucht uit Syrië. Slagwerkensemble en harmonie gaven deze verhalen extra impact door de stemmige muziek die ze er als begeleiding onder zetten. Met Radio Oranje en de Star Sisters Medley nam het driekoppige gezelschap van Edge bezit van het podium.

Cadenza koos ervoor ook aandacht te besteden aan de situatie in Oekraïne. Tijdens het Oekraïens volkslied werd de vlag opgedragen. Voor de aanwezige Oekraïners een emotioneel moment. Gezamenlijk is meer dan 1.900 euro voor giro 555 opgehaald. Met Fly me to the moon en Brand new day liet de hamonie horen een brede muzikale basis te hebben. Het slagwerkensemble eindigde met Imagine. Stel je eens voor dat er geen oorlog op de wereld zou zijn.

We’ll meet again, gezongen door Karin van der Veer, was een passende toegift op deze middag. Hopelijk was dit de eerste keer van een traditie waarmee Voorst op een muzikale manier de vrijheid viert.

woensdag 4 mei 2022

Deel dit bericht