Vrijheid voor dementie op Sensire de Martinushof

Twello- Ieder mens heeft dromen, wensen en verlangens. Dit stopt niet als je ouder wordt. In ieders leven is vrijheid belangrijk. Ruimte om je vrij te kunnen bewegen en je eigen keuzes te kunnen maken. Óók als je te maken krijgt met dementie. Bij Sensire de Martinushof in Twello openen - ook letterlijk - de deuren voor mensen met dementie.

In de Martinushof zijn van oudsher de woongroepen afgesloten, maar nu openen zij letterlijk de deuren. Marieke van Beek, regieverpleegkundige ouderenzorg: “Het ‘op slot’ houden van de woongroep past niet binnen onze visie op zorg. En mede door de invoering van de nieuwe Wet zorg en dwang (een wet die gaat over onvrijwillige zorg, maar vooral over aandacht voor levensgeluk, welzijn en comfort in de zorg) kiezen we samen als team, met onze bewoners en hun naasten voor vrijheid voor mensen met dementie.”

Inclusieve samenleving

Marieke vervolgt: “In onze maatschappij leven we steeds meer toe naar een inclusieve samenleving. Iedereen doet ertoe en we zijn als maatschappij verantwoordelijk om voor elkaar te zorgen. Op het moment dat iemand de diagnose dementie krijgt, houdt dit niet op. Binnen onze visie op zorg leren we echt iemand kennen en door met iemand in gesprek te gaan weet je wat vrijheid voor diegene betekent. We gaan daarom met elkaar op zoek naar de best passende zorg.”

In stapjes

Het zorgteam keek zorgvuldig naar de mogelijkheden voor het vergroten van de vrijheid van de bewoners. Marieke: “Samen met een team van betrokkenen in en om de Martinushof keken we hoe we de deuren verantwoord kunnen openen. Dat wil zeggen dat er geen toegang met een code meer nodig is om de woning te betreden of te verlaten. En kunnen bewoners (indien verantwoord) zich ook makkelijker buiten hun eigen woning in het gebouw en eventueel daarbuiten bewegen, al dan niet met begeleiding. Door de inzet van zorgtechnologie is het mogelijk de bewoners op een veilige manier de vrijheid te geven. Door het volgen van een zorgvuldig opgesteld projectplan, waarin naasten, zorgprofessionals en vrijwilligers betrokken zijn en we per bewoner kijken wat verantwoord kan, dragen we deze nieuwe visie breed uit en openen we de deuren. Een mijlpaal voor iedereen die de inclusieve samenleving en vrijheid voor mensen met dementie, een warm hart toedraagt. Wij zijn trots!”

De deuren gingen eerder al open op de Sensire locaties De Borkel in Gorssel, Sydehem in Zeddam, Het Spijk in Eefde, De Beekdelle in Warnsveld en De Lunette in Zutphen.

Dwalen

Betekent dit dat alle bewoners straks door Twello gaan dwalen? Marieke: “Nee, die verwachting is er niet en dat houden we goed in de gaten. Iemand met dementie is in de basis altijd op zoek naar herkenning, vertrouwen, structuur en veiligheid. Dit wordt gevonden op de afdeling, in de huiskamer, daar waar zij hun koffie drinken bijvoorbeeld. Voor sommige bewoners biedt het juist rust om alleen te ervaren dat de deur open is. Sommige bewoners vinden het fijn even naar buiten te kunnen. En sommige bewoners kunnen nog prima veilig een rondje wandelen buiten (al dan niet met begeleiding) om daarna weer terug te keren naar de vertrouwde omgeving van de woongroep. Meer keuzevrijheid en inzetten op ‘Leven zoals u wilt’, daar doet de Martinushof het voor!”

Om u als belangstellende de ruimte te geven om uw vragen te stellen, kunt u altijd even bij ons langs komen.

woensdag 28 februari 2024

Deel dit bericht