Vrijwilligers ontdekken meer dan 20 nieuwe grafheuvels op de Veluwe

Regio- Meer dan 50 vrijwilligers onderzochten tussen 11 en 15 oktober samen met studenten archeologie van de Universiteit Leiden verschillende heuvels in het Speulder- en Sprielderbos nabij Putten. Dat deden zij in het kader van Erfgoed Gezocht, een citizen science project van Erfgoed Gelderland en de Universiteit Leiden. In een week tijd werden er maar liefst 42 heuvels onderzocht, waarvan ongeveer de helft nog onbekende echte grafheuvels bleken te zijn. En dat is nog niet alles, in november staan er weer twee weken onderzoek op de planning.

Erfgoed Gezocht
De afgelopen jaren is de hoogte van Nederland gedetailleerd in kaart gebracht met de zogenaamde LiDAR techniek. Deze nieuwe techniek gaat door vegetatie heen, waardoor bomen en struiken niet langer het zicht belemmeren. Dat levert een grote hoeveelheid nieuwe archeologische vondsten op, zoals grafheuvels, die eerder niet zichtbaar waren. Zoveel dat het voor archeologen alleen een te grote klus was om alles te bekijken. Om die reden is in 2019 het citizen science project Erfgoed Gezocht opgestart. Iedereen die geïnteresseerd was werd opgeroepen online mee te speuren naar mogelijke grafheuvels.

Vele handen maken licht werk
Ruim 2000 vrijwilligers kamden vanachter de computer de hele Veluwe uit. Het resultaat: er werden een paar duizend mogelijke, nog onontdekte grafheuvels aangeduid. Nu is het tijd om te onderzoeken of deze heuvels inderdaad échte grafheuvels zijn. Door middel van grondboringen kan worden vastgesteld of een heuvel natuurlijk is opgebouwd of dat het een oude door mensen opgeworpen heuvel is, oftewel een grafheuvel. Opnieuw zijn vrijwilligers van harte welkom om te helpen met dit booronderzoek.

Jong en oud steken de handen uit de mouwen
In totaal schreven 53 vrijwilligers zich in om één of meerdere dagen deel te nemen aan het booronderzoek nabij Putten. Hoewel de weersomstandigheden niet echt meewerkten, zijn de heuvels met veel enthousiasme onderzocht. Voor zowel de studenten als de vrijwilligers was booronderzoek nieuw en beide groepen moesten dus leren een boring te zetten, een profiel te lezen en het te interpreteren. In één week tijd zijn er door de vrijwilligers en studenten 120 boringen gezet in 42 heuvels. Ongeveer de helft van deze heuvels lijkt een nog onbekende, echte grafheuvel te zijn. Nu is het alleen nog wachten op het officiële rapport.

Ook mee op veldwerk?

Het booronderzoek op de Veluwe gaat in november verder. Tussen 15 en 19 november gaan de grondboringen van start in de gemeente Arnhem. Tussen 22 en 26 november wordt er booronderzoek gedaan op de Elspeter heide. Lijkt het je leuk om een of meerdere dagen mee te gaan? Kijk dan op erfgoedgelderland.nl/booronderzoek en meld je aan.

woensdag 17 november 2021

Deel dit bericht