Weerbericht - koutransport

Twello- Zeer koude lucht, die met krachtige winden vanuit het vaste land van Rusland of Siberië geheel over land naar onze omgeving wordt aangevoerd, wordt ook wel transportkou genoemd. Onder dergelijke weersomstandigheden wordt het 's winters in ons land in korte tijd bijzonder koud en kan het overdag ook bij zonnig weer matig en in extreme situaties zelfs streng blijven vriezen. Door de krachtige wind (windchill) is het voor het gevoel nog een stuk kouder dan de thermometer aangeeft en bij zeer lage temperaturen bestaat zelfs gevaar voor bevriezing van onbedekte delen van de huid. De laatste keer was dat op 25 en 26 januari 1996 en tijdens de jaarwisseling 1996/1997 het geval toen de temperatuur in De Bilt voor het gevoel tussen -17 en -20°C lag. In het noorden en oosten lag de gevoelstemperatuur rond -25°C. Nog kouder was het op 14 en 15 januari 1987, toen het overdag 10 tot 13°C vroor bij een krachtige tot stormachtige oostenwind. De gevoelstemperaturen lagen toen ruim 30° tot 33°C onder nul.

Op oudejaarsdag 1978 deed zich in ons land een vergelijke situatie: middagtemperaturen van 10 tot 15°C onder nul en een harde tot stormachtige wind. Bovendien werd het openbare leven die dag ontwricht door sneeuw. Extreme doordringende kou kwam in De Bilt in deze eeuw op 12 dagen voor, maar in deze eeuw doet zich gemiddeld eens in de twee jaar een situatie voor waarbij de gevoelstemperatuur door de wind overdag meer dan 10°C onder nul ligt. Sinds de strenge winter van 1963 is dat echter maar op 4 dagen voorgekomen. Voorwaarde voor een dergelijke situatie is de aanwezigheid van een zeer krachtig hogedrukgebied boven Noord-Rusland of Siberië tegenover lage luchtdruk boven Zuid-Europa. De drukverschillen zijn dan boven het Europese continent heel groot, waardoor over een omvangrijk gebied een krachtige oostelijke wind waait. Kleine storingen kunnen in onze omgeving de wind tijdelijk nog verder doen toenemen en soms, zoals eind 1978, aanleiding geven tot uitgebreide sneeuwval

Komen we op de schaats?
Ja, de voortekenen zijn goed voor de dagen vanaf vrijdag. Maar het probleem is dat de verschillende weerkaarten elkaar tegenspreken.
Het gaat van lichte vorst in de nacht tot matige vorst. Donderdagochtend staan we op met een graadje vorst, overdag slechts 2 graden als maximum met zon maar de middag zal meer wolken brengen.
Vrijdagochtend 2 tot 3 graden vorst overdag loopt het kwik op tot 2 graden in de plus het weerbeeld geeft zon en wolken. Zaterdag starten we ook met vorst tot -3 graden,overdag half bewolkt bij dan slechts 1 graad als maximum.Zondag 3 tot 4 graden vorst in de nacht en ochtend, overdag temperaturen rond het vriespunt met meest bewolkt weer. Het kan dus nog kouder worden of iets zachter, dat is maandagavond nog moeilijk te zien.

woensdag 13 januari 2021

Deel dit bericht