‘Wees niet té trots, vraag om hulp want het is geen schande!’

Gemeente Voorst- Dat de financiële situatie voor menig Nederlander zorgelijk is of gaat worden, hoeft geen enkel betoog. Niemand blijft gespaard wanneer het gaat om enorme kostenstijgingen. De dagelijkse boodschappen, brandstofprijzen en energielasten gaan voorop in een lange lijst van toenemende druk op het inkomen. Gemeente Voorst wacht niet af, maar zet vol in op zichtbaarheid en wil maximale ondersteuning bieden. Door Jos Bosch

Geldproblemen, daarover ga je niet zo gemakkelijk in gesprek. Schaamte is vaak het gevoel dat overheerst. Tekortschieten in het vermogen om jouw financiële zaken op de rit te hebben en te houden, terwijl je door allerlei factoren misschien echt niets kan doen aan de oorzaak van je situatie. Stil en onzichtbaar gaan mensen financieel onderuit, terwijl dat juist niet nodig is wanneer tijdig aan de bel wordt getrokken en om hulp wordt gevraagd.

Gemeente Voorst wil de taboes doorbreken, de financiële nood bespreekbaar maken en daarvoor moet het kunnen vragen om hulp door de inwoners van de gemeente zo eenvoudig mogelijk zijn. We spreken met wethouder Peter Wormskamp, portefeuillehouder van onder andere werk & inkomen en maatschappelijke ondersteuning.

Publiceren over problemen
In het Voorster Nieuws van twee weken geleden was het hart van de krant gevuld met acht pagina’s over het onderwerp ondersteuning bieden bij (energie) armoede voor iedereen die het nodig heeft. Naast een kort relaas van de drie wethouders over de diverse thema’s en invalshoeken, valt vooral op dat heel gericht wordt geïnformeerd over waar men moet zijn en wie men kan bereiken voor bepaalde onderwerpen. Zonder veel lees- en zoekwerk kan iedere inwoner snel zien wie er benaderd kan worden, met vermelding van naam, telefoonnummer en emailadres.

Aansluitend daarop zijn afgelopen donderdag 7500 exemplaren van een extra krantje afgeleverd bij het gemeentehuis. Peter Wormskamp: “We willen dat onze hulp niemand ontgaat, dat je het wel gelezen móet hebben. Zo gaan deze extra kranten naar bijvoorbeeld huisartspraktijken, verenigingen, scholen, dorpshuizen. Daar waar mensen komen is het krantje ter beschikking. Vermelding van namen, telefoonnummers en emailadressen van de personen die er voor je kunnen zijn vanuit de gemeente Voorst. Zó dicht willen we bij de mensen komen.”

Noodfonds
Een tijd geleden gingen er stemmen op in de gemeenteraad om een noodfonds in te richten. Het voorstel haalde het niet, er werd uiteindelijk anders besloten. De wethouder omschrijft het als volgt. “We willen eerst álles dat we hebben in kaart brengen en dat communiceren naar de inwoners van de gemeente Voorst. Gemeente Voorst helpt, zoveel mogelijk op maat.” De publicatie in het Voorster Nieuws heeft tot dusverre nog niet tot extra aanmeldingen geleid, maar er wordt gemonitord. Peter Wormskamp: “We gaan de aanvragen bijhouden en meten. Hoeveel mensen kunnen we helpen? Als je het als inwoner even niet weet of overziet, dan gaan we het gesprek aan. Naar aanleiding van het gesprek kijken we welke hulp het meest passend is. Het is daarbij de keuze van het college om de band met de samenleving aan te halen.”

Maatwerk leveren
Controle van aanvragen, inventariseren welke aanvragen er binnenkomen en maximaal helpen waar mogelijk. Om vervolgens te concluderen in hoeverre deze werkwijze passend is. Peter Wormskamp: “Dus voorkomen dat een inwoner iets aanvraagt en ‘nee’ krijgt, maar een gesprek aangaan en maatwerk leveren. Dat is onze doelstellig en daar doen we alles aan, onder meer door het verspreiden van die 7500 kranten. En kom je er ondanks onze gerichte informatie niet uit? Dan is er nog een spreekuur waar je van harte welkom bent.” De wethouder geeft vervolgens aan dat, mochten mensen buiten de regelingen vallen en afhankelijk van hoe vaak dat voor gaat komen, een noodfonds alsnog een optie kan zijn. Maar dan op basis van de behoefte.

Gezien de ontwikkelingen die alle mensen raken is er de voor de hand liggende vraag, of er een toename is van het aantal hulpvragen. “Aangaande de energietoeslag is er zeker een toename. We hebben op basis van de gegevens die bekend zijn aan vierhonderd inwoners meteen een energietoeslag toegekend. Daarnaast zijn er nog zo’n vierhonderd mensen geholpen die de toeslag zelf hebben aangevraagd. Wat we opmerken is dat een aantal verenigingen de energiekosten heel spannend vinden. Als gemeente moeten we in de gaten houden welk geld daarvoor beschikbaar komt, ook vanuit bijvoorbeeld de provincie.”

“Wat we merken is meer interesse in verduurzaming” aldus de wethouder. “Vroeger was het meer ‘we moeten het nog doen’, maar nu gaan inwoners veel sneller over tot actie.” We zijn het erover eens, dat de krant is ingericht als een zgn. ‘call to action’, veel prikkels om de mensen maximaal aan te zetten om actie te ondernemen. Peter Wormskamp tot slot: “Mensen houden financiële nood ook binnenboord, je gaat er niet mee te koop lopen. Maar wees niet té trots, vraag om hulp want het is geen schande!”

woensdag 28 december 2022

Deel dit bericht