Wie wil ijsduiken hakt zelf een wak

Bussloo- Een wak hakken en je vervolgens in het koude water laten zakken. Het is niet het eerste wat in je op komt op een ijskoude winterdag. Toch werd er zaterdagochtend vroeg door enkele `bikkels` een duik genomen. Alvorens men te water kon moest er eerst met een bijl een wak gehakt worden. De ijslaag op recreatieplas Bussloo was zaterdag vijf centimeter dik. De deelnemers waren gehuld in badkleding en droegen op het ijs wel iets aan hun voeten. Julia Zeën heeft deze ochtend de leiding over de groep.

Immuunsysteem
Steeds maar weer uitersten opzoeken, is een beetje haar levensmotto. Het liefst trok zij op jonge leeftijd al met een plunjezak de wijde wereld in. Haar leven moest hoe dan ook geleefd en gevierd worden. In 2010 heeft ze zich het winterzwemmen eigengemaakt. Hierin ging ze ook extreme weersomstandigheden niet uit de weg. Sterker nog, ze zocht ze juist op. Zo volgde ze de Wim Hof methode met de daarbij behorende ijsbaden. Alsof dit allemaal niet genoeg was ging ze de uitdaging aan om zes meter onder het ijs van wak naar wak te zwemmen. Zelfs in IJsland dook ze een gletsjermeer in en zwom tussen ijsschotsen. Sinds kort traint ze binnen haar bedrijf, Arctic Devels, mensen die ook willen kennismaken met het winterzwemmen. Zeën: ,,De watertemperatuur is slechts een halve graad. Het ijsduiken heeft zoveel voordelen, niet alleen fysiek maar zeker ook mentaal. Tot diep in de kern van je lichaam gaat de kou. Bovendien geeft het je immuunsysteem een ongelooflijke boost.”

Hofvijver
Zeën weet als coach op de deelnemers in te praten en ze op deze manier zelfvertrouwen te geven. Jacco uit Diepenveen is deze ochtend ook van de partij. ,,Heerlijk, als een warm bad, serieus! Het is niet gevaarlijk, als je er maar niet te lang in blijft. Mentaal doet het me goed, de rest van de dag voel ik me sterker. Het blijkt zeer goed te zijn en alles wat goed voor me is dat doe ik,”vertelt hij. In hetzelfde wak zit de zeven jarige Mees samen met zijn vader. Na ongeveer drie minuten vinden ze het goed en gaan de besneeuwde wal weer op, om vervolgens snel kleding aan te trekken. Julia Zeën liet zich ook nog enkele minuten in een wak zakken en gaf vanuit deze positie nog een demonstratie vuurspuwen. Bij een volgende vorstperiode gaat ze zeker weer ijsduiken. ,,Het liefst zoek ik daarvoor dan ook bijzondere plekken op, de Hofvijver in Den Haag lijkt me nog wel een mooie locatie.”

woensdag 17 februari 2021

Deel dit bericht