Wim Daniëls te gast in bibliotheek

Twello- Vorige week donderdag was Wim Daniëls in de bibliotheek te gast om te spreken over zijn werk. In een uitverkochte zaal begon hij te vertellen over zijn visie op de totstandkoming van een embryo. Op komische wijze zette hij uiteen waar de zaadcel en eicel in het vrouwelijk lichaam elkaar ontmoeten en hoe de weg van de zaadcel verloopt. De toon voor de verdere avond was gezet.

Wim heeft veel werken op zijn naam staan (121 maar liefst!). Zijn laatste boek ‘Familie’ is net gepubliceerd. Hierin beschrijft hij diverse familieverbanden, broers/zussen, opa/oma, zoon/dochter, neven/nichten. Ook schenkt hij aandacht aan non-binaire mensen. Er is niet alleen een ‘hij’ of een ‘zij’ volgens hem, maar ook een ‘xij’. Naar aanleiding van zijn boek ‘Het dorp’ heeft hij samen met Huub Stapel een tv serie voor omroep Max opgenomen.

Wim komt uit een arm, laaggeletterd gezin. Als er vroeger een officiële brief bezorgd werd, sprong zijn vader op de fiets naar het gemeentehuis. Daar vroeg hij aan de burgemeester wat er in de brief stond (toen kon dat gewoon…). Door het Brabantse dialect dat thuis gesproken werd, begon Wim zich te interesseren in taal. Zijn mooiste woord is ‘eenvoudig’, de betekenis hiervan is ‘1x gevouwen’, dus simpel volgens hem. Ook de woorden ‘jojo’, ‘tumtu’ en ‘taaitaai’ maken hem blij. Hij heeft onderzoek gedaan naar woorden die zichzelf herhalen. Ook de herkomst van Engelse, Franse en Nederlandse woorden intrigeert hem. Hij vindt het heerlijk om onderzoek te doen voor een non-fictie boek.

Wim schrijft al een aantal jaren het Nationaal Dictee. Hij maakt hiervoor eerst het verhaal en dan brengt hij de valkuilwoorden erin. Helaas wordt het dictee niet meer op tv uitgezonden.

woensdag 17 november 2021

Deel dit bericht