Wolf doodt schapen in Wilp-A. en is ook bij Voorst gezien

WILP-ACHTERHOEK/VOORST - In weilanden aan de Holthoevensestraat in Wilp-Achterhoek heeft een wolf onlangs drie schapen verscheurd. Sindsdien laat Pim Jansen zijn hond niet meer loslopen. Jansen, een fervent jager, weet 100 procent zeker dat de dader een wolf is omdat het roofdier op een door hemzelf geplaatste wildcamera is vastgelegd. Door Rudi Hofman

Op zaterdagochtend 7 mei kreeg Jansen een telefoontje van een boer die meldde dat er een dood schaap in zijn weiland lag. “Het dier was helemaal leeg gevreten. Toen wist ik wel zeker wat er was gebeurd. Drie dagen eerder had ik sporen gezien die wezen op hoogvluchtige reeën. Bij een gestrest ree gaan de hoefjes wijd uit staan. Ik heb het spoor gevolgd en trof pootafdrukken aan van een hond, tenminste dat dacht ik. De foto’s ervan heb ik met boswachters gedeeld en zij oordeelden unaniem dat het om een wolf ging.”

Jong mannetje

Op dinsdag 10 mei keek Jansen uit zijn slaapkamerraam en tot zijn verbijstering zag hij in een weiland twee gedode schapen liggen. Hij ging kijken en zag direct dat de dieren aan een wolf ten prooi waren gevallen. Jansen besloot de dag erna een wildcamera te plaatsen. In de nacht van woensdag op donderdag legde deze de wolf vast. Jansen vermoedt dat het om een jong mannetje gaat dat uit zijn roedel is verstoten.

De jager is ervan overtuigd dat het dier ‘here to stay’ is. Hij heeft vernomen dat er ook nabij Bakkerij Bril in Voorst een wolf is gesignaleerd. Lion Bril laat desgevraagd weten dat hij dit inderdaad van verschillende mensen in de zaak heeft gehoord. “Zelf heb ik de wolf niet gezien, maar hij schijnt hier tegenover op landgoed De Poll te hebben gelopen.”

Afschotmogelijkheid

Jansen stelt dat er in Nederland best natuurgebieden zijn waarin een wolf kan leven, maar het dier moet zijns inziens beslist niet overal de vrije hand krijgen. “De wolf is nu in ons land compleet beschermd. Ik vind dat er beheer (lees een afschotmogelijkheid, red.) nodig is om de wolvenpopulatie binnen de perken te kunnen houden. Als we dit niet doen, dan is dat funest voor andere dieren. Dit zie je nu al op de Veluwe met reeën en moeflons. Daarnaast zouden we het landschap naar de verdoemenis helpen als we niet ingrijpen.”

Stroomdraden

Om schapen tegen de wolf te beschermen, wordt een 1.20 meter hoge afrastering van stroomdraden voorgeschreven. Jansen: “Dat is bizar. Je moet er toch niet aan denken dat ons landschap daarmee vol komt te staan? Bovendien, waar moet een ree dan nog naartoe vluchten? Het wordt dan een McDrive voor wolven. Als we het aantal wolven niet beperkt houden, blijft er geen ander wild meer over. We zullen hierin dus een keuze moeten maken.”

Probleemwolven

Jansen vreest dat het nog vele jaren zal duren voordat er in Nederland wetgeving komt die - net als in Duitsland - het afschieten van probleemwolven mogelijk maakt. “Als een boeren met schapen, koeien of paarden zou ik mij wel zorgen maken. De dieren zijn immers zijn levend beroepskapitaal. Een wolf eet dagelijks zes kilo vlees. Naast schapen zijn er in Nederland ook al koeien door wolven gedood. Een veulen is voor een wolf ook een makkelijke prooi.”

woensdag 25 mei 2022

Deel dit bericht