Zekerder op de fiets dankzij gratis fietsinformatiedag

Twello- Donderdag 29 oktober wordt er een fietsinformatiedag georganiseerd voor senioren in én rondom sportcafé de Jachtlust. Dankzij de gemeente Voorst en het project ‘Doortrappen’ is deze bijeenkomst kosteloos. Aanmelden is wel een vereiste. Vanwege de corona-maatregelen is er namelijk een maximum aantal deelnemers vastgesteld. Organisatie is, net als verleden jaar, in handen van de Fietsersbond en de buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst.

Vorig jaar april organiseerde dezelfde partijen een soortgelijke activiteit. 18 deelnemers deden er toen mee. Dit jaar ziet de organisatie er wel anders uit, legt Guus Kroes van Mens en Welzijn uit. Was het vorig jaar nog een dagvullend programma, is dat dit jaar ingekort. In ongeveer 2,5 uur krijgen de deelnemers informatie, theorie, een fietskeuring en tips en oefeningen om langer gezond en fit te blijven. Er is volop gelegenheid tot vragen en men probeert mensen individueel te begeleiden en zo nodig tips te geven. Bijvoorbeeld over de houding op de fiets, de ideale hoogte van het zadel, de functies van de fiets, etc.

Volgens Hans Rietberg van de Fietsersbond zijn oplossing vaak eenvoudig maar wel doeltreffend. “Iedereen wordt ouder, maar wil ook zo lang mogelijk blijven fietsen. Fietsen geeft toch een gevoel van vrijheid. Helaas komt enige twijfel en angst op den duur vaak voor. Denk aan een lastige bocht, een drukke kruising of een onverhard bospaadje. Als u niet zeker bent in bepaalde situaties gaat dat ten koste van uw fietsplezier. Daarom zijn de fietsinformatiedagen belangrijk” legt Hans uit. “We testen uw behendigheid op een parcours, schenken aandacht aan het achterom kijken, het nemen van bochten en het op- en afstappen. Alles natuurlijk op uw eigen niveau. Het motto is, niets moet maar het mag.”

Daarnaast is er een kleine fietskeuring en een korte verkeersquiz. De ervaring leert dat deelnemers het een informatieve en gezellige activiteit vinden. Tijdens het gehele programma wordt er rekening gehouden met de RIVM-richtlijnen. In het sportcafé wordt de 1,5 meter afstand gewaarborgd en het grootste gedeelte van het programma zal buiten plaats vinden, op de parkeerplaats voor de Jachtlust. Bij klachten wordt verzocht om af te melden

Om deelnemers te spreiden zijn er twee verschillende tijdsblokken waarvoor u zich kan aanmelden. De ochtendgroep is van 10.00 uur tot 12.30 uur (inloop vanaf 9.45 uur) en de middaggroep is van 13.30 uur tot 16.00 uur (inloop vanaf 13.15 uur). Aanmelden is verplicht. Dit kan via het internet: https://www.fietsersbond.nl/onderweg/fietsschool/fietsinformatiedagen-voor-senioren/ of middels een e-mail naar fietsschool@fietsersbond.nl. Vermeld hierbij uw naam, adres, telefoonnummer, leeftijd en voorkeurstijd (ochtend of middag). Telefonisch aanmelden is ook mogelijk via 030 2918171. Uiteraard dient u uw eigen fiets mee te nemen.

woensdag 14 oktober

Deel dit bericht