Zevende editie van Historisch Voorst een groot succes

Terwolde- De Oudheidkundige Kring Voorst (OKV) heeft afgelopen weekeinde, met een aantal opmerkelijke activiteiten, haar zevende feestelijke herdenkingsweekeinde naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van de huidige gemeente Voorst, gevierd. Die herdenking vindt het jaar rond plaats in alle negen kernen van de gemeente Voorst, met als afsluiting het feest in het oudste dorp van de gemeente, Wilp, aan het einde van het jaar. De feestelijkheden worden in elke kern georganiseerd door en geïnspireerd door plaatselijke leden van de OKV, wat tot op heden een grote verscheidenheid aan activiteiten en benaderingen betekende.

In Terwolde werd de organisatie ter hand genomen door een aantal ervaren feestvierders, onder de bezielende leiding van Jan Lubberts. Er werd een groot feest van her- en erkenning van gemaakt. Zo werd naast de gebruikelijke foto tentoonstelling over de geschiedenis van de gemeente Voorst een schilderijenverzameling getoond van kunstwerken door Terwoldse schilders, waarbij de insteek vooral op het ambacht lag. De werken waren dus practisch allemaal gemaakt door plaatselijke schilders (van deuren en kozijnen) die naast hun dagelijkse werk graag kwast, ezel en doek ter hand namen om hun passie uit te leven. Dat blijkt tot onverwacht hoogwaardige kunstwerken te hebben geleid. Veel plaatsgenoten waren meer dan aangenaam verrast door het getoonde. Die verrassing was eigenlijk het gegeven van het hele weekeinde.

Tijdens de openingsplechtigheid kon voorzitter van de OKV een bomvolle zaal verwelkomen. Burgemeester Penninx stak de loftrompet over het vele vrijwilligerswerk in de verschillende dorpen van de gemeente voorst en Terwolde in het bijzonder en Jan Lubberts verzorgde een lezing met lichtbeelden over het jongste verleden van Terwolde, met verrassend mooie plaatjes uit het buitengebied van het dorp. Hij wist niet alleen zo beeldend te vertellen dat veel toehoorders de leefsituaties als het ware lijfelijk mee beleefden, maar doorspekte zijn verhaal met nogal wat annecdotes die de lachspieren behoorlijk in beweging zetten.

Op zaterdag vond een Geschiedkundige wandeltocht plaats door het dorp. De wandeling voerde langs de Cosmas en Damianus kerk, Livonia en de Matanze, waarbij uitvoerige informatie over achtergronden en historie werd gegeven, inderdaad, door Jan Lubberts, gevolgd door een afzakkertje in de voormalige gelagzaal van voormalig café De Klok van de familie Westhof, waar in voorbije tijden bijna alle plaatselijke feesten werden gevierd. Op zondag vond een fietstocht plaats o.l.v. Jan Lubberts naar de Meintjes en de Steenoven van de voormalige steenfabriek De Scherpenhof. Op het terrein van de Meintjes werd een rondgang gemaakt met uitleg over ontstaan en huidige functie van het terrein, terwijl in de Steenoven van een verversing kon worden genoten. Het was mooi om te zien hoeveel rasechte Terwoldenaren maar matig over de Meintjes waren geïnformeerd en dat de meesten de Steenoven, de voormalige oven waar baksteen werd geproduceerd, nog nimmer hadden gezien, laat staan de achtergronden van deze monumentale plek kenden.

De activiteiten rond Voorst 200 in Terwolde werden vervolmaakt door een discussiemiddag op zaterdag over de ontwikkeling van Terwolde, met oog voor heden, verleden en de toekomst en op zondag door een bijzonder interessante lezing van Willy Gooiker over rogge van de middeleeuwen tot heden.

woensdag 3 oktober

Deel dit bericht