Zwerfafval

Twello- Zaterdag 13 november waren de leden van de zwerfafvalruimersgroep van de Groene kerk Twello weer actief bezig als groep. Het hele jaar door gaan de leden op pad om zwerfafval op te ruimen. Soms alleen, maar ook in duo’s. Via de groepsapp wordt een maatje gezocht om samen afval te gaan opruimen. De één loopt meerdere keren per week, een ander eens per maand; daar is iedereen vrij in. Misschien heeft u ze al eens zien lopen of heeft u gemerkt dat er minder zwerfafval ligt. De werkgroep is ontstaan vanuit de Dorpskerk, maar er doen ook veel niet-kerkleden mee. De werkgroep faciliteert. Opschonen van het dorp is een taak voor ons allen.

Zaterdag was regen voorspeld, maar gelukkig hadden de weersvoorspellers geen gelijk en was het droog. Na de koffie en het gezellig bijkletsen verspreidden de teams zich over Twello. De bekende schoolroutes en centrum, maar ook de Rijksstraatweg en de Wilpsedijk dit keer. Zo werden er 15 zakken vol afval, schoenen en een emmer uit de berm en van de straat verwijderd. Onderweg fijne gesprekken, duimpjes en complimenten.

Opvallend was dat er minder plastic flesjes werden gevonden. Statiegeld heeft dus blijkbaar een gunstig effect! Wel veel blikjes, maar dat is hopelijk na volgend jaar, als ook daar statiegeld op komt, stukken minder. Met de invoering van de mondkapjesplicht liggen er ook weer meer mondkapjes op straat. Blijkbaar wordt er veel gedronken in Twello. Op een plek werden 11 blikjes van hetzelfde merk gevonden; die waren deze week in de reclame. Naast de vele lege flesjes bier dit keer ook 14 flessen wodka van hetzelfde merk. Waarom die dan ergens zo maar worden neergegooid en niet even naar de glasbak worden gebracht, is een raadsel. Is toch een kleine moeite.

In januari willen we een volgende groepsactiviteit houden. Dan op een zaterdagmiddag. Dan kunnen gezinnen met kinderen, na het sporten, ook meelopen.

De gemeente doet haar best om de omgeving schoon te houden, maar dat kan zij niet alleen. Gooi uw afval daarom niet op straat, maar in de prullenbakken, of neem het mee naar huis. Samen kunnen we de gemeente schoonhouden. Wilt u een keer meelopen? Geef u dan op via groenekerk@pkn-twello.nl

Werkgroep Groene Dorpskerk Twello

woensdag 17 november 2021

Deel dit bericht