10 jaar Repair Café met feestelijke textiel-special

Twello- Op zaterdag 25 november viert Repair Café Twello haar 10 jarig bestaan met een Textiel-special. Veel mensen weten nog niet dat je bij Repair Café naast spullen en elektrische apparaten óók kleding en textiel kunt laten repareren. Vandaar dat het textielteam dit keer in de spotlight staat. Het textiel-reparatieteam bestaat uit drie zeer ervaren naaisters: Ria Elshof, Janny Bakker en Marijke Reimert. Samen hebben ze meer dan 150 jaar ervaring met het naaien en herstellen van kleding. Ze hebben alle drie hun eigen naaimachine meegebracht.

Marijke, die al sinds de start 10 jaar geleden, betrokken is bij Repair Café Twello legt uit: “We willen graag dat mensen hun kleding langer blijven gebruiken. Repareren is niet voor iedereen mogelijk, omdat je vaak een naaimachine nodig hebt. Dan kun je altijd bij ons langskomen!” Dus liever eerst repareren en dan pas de kleding-container. Bij kleding zijn de reparaties b.v. het vastzetten of opnieuw inleggen van zomen, gaten in voering of jaszakken dichtnaaien of het inzetten van nieuwe runners en ritsen. “Bij ritsen scheelt het wel veel tijd als de oude rits al voorzichtig is losgemaakt en je een passende rits meebrengt,” vult Ria aan.

Natuurlijk zijn er in die 10 jaar leuke reparaties die je bijblijven. Janny: “Eigenlijk is alles leuk als je er mensen blij mee kunt maken. Soms is het iets heel simpels zoals het aanzetten van nieuwe ophanghaakjes aan theedoeken of het vastzetten van een instopstrook aan een dekbedovertrek. Maar het mooist vond ik het weer passend maken van een te groot geworden wintermantel voor een oudere mevrouw.” Ook heeft het team een speciale reparatietechniek voor het herstellen van kleine gaatjes in truien met een viltnaaldje. Dit is ook heel goed zelf of onder begeleiding uit te voeren. Marijke sluit af: “Wist je dat ‘visual mending’ het zichtbaar herstellen van kapotte delen in kleding met lapjes en borduursteekjes een echte modehype aan het worden is? Bijvoorbeeld bij truien en spijkerbroeken. Durf jij dat aan, dan overleggen we samen hoe we dit kunnen toepassen!”

Naast de textiel-reparaties kun je komende zaterdag natuurlijk ook terecht met kapotte spullen en apparaten. Kom langs bij Repair Café Twello, van 10-13 uur in Kringloopwinkel Twello, Koppelstraat.

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht