100 jaar De Wingerd

Twello- Wie op woensdag 23 september op het paadje achter Cbs De Wingerd liep, zal vast even gedacht hebben: hoor en zie ik dat nou goed? Klepperende klompen, meisjes met vlechtjes in het haar en een schortje voor; jongens met een pet op en een broek met bretels aan? Ja! Op die woensdagochtend waren een drietal fotograferende ouders en een aantal kleedsters druk in de weer om alle kinderen in een outfit van zo’n 100 jaar geleden in zwart-wit te vereeuwigen. Het is de aftrap van een bijzonder schooljaar: De Wingerd bestaat eind december 100 jaar! De foto’s zullen in de gangen opgehangen worden als sfeerbeeld van een eeuw geleden.

Al langer dan 100 jaar geleden, in 1906, is in Twello de Vereniging voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs opgericht. In de 14 jaar daarna zijn er diverse plannen en voorstellen geweest voor de oprichting van een christelijke school, maar het duurde nog tot 1920 voordat op 13 september van dat jaar de eerste steen werd gelegd. In een gedenksteen in de muur tegenover het fietsenhok is dit nog te zien. Er werd flink doorgebouwd, want op 29 december 1920 werd de toen nog drieklassige school ingewijd.

Het zijn de lokalen waar nu de groepen 3, 4 en 5 zich bevinden. Het verhaal gaat dat de verf nog nat was, zodat de volgende dag de fles met peut tevoorschijn moest komen om de vlekken in ‘het goeie goed’ te verwijderen!

In de loop der jaren is er nogal wat veranderd in en rond het gebouw. In dit bijzondere jaar wil de jubileumcommissie in toekomstige edities van het Voorster Nieuws een kijkje gunnen in de ontwikkeling van de school in de afgelopen eeuw. We kunnen putten uit het jubileumboekje dat 25 jaar geleden uitgegeven is, maar we zouden het ook bijzonder leuk vinden als oud-leerlingen, oud-leerkrachten, oud-bestuursleden, oud-leden van diverse commissies hun herinneringen met ons willen delen. Dus bent u/ben jij op de een of andere manier verbonden geweest aan De Wingerd, stuur dan uw/jouw foto’s en/of verhaaltjes bij voorkeur digitaal op naar: jubileumfeestdewingerd@pcbovoorst.nl

Voor degenen die niet zo handig zijn met de computer: foto’s en verhalen, voorzien van naam(!) en adres mogen ook op school afgegeven worden aan een leerkracht. Deze zal zorgen dat ze bij de jubileumcommissie terechtkomen. Deze foto’s en verhalen willen we ook gebruiken voor een jubileumboekje.

Er is al een feestweek gepland: van maandag 17 mei t/m vrijdag 21 mei 2021. We hopen dat we op vrijdagavond 21 mei een grote schoolreünie kunnen houden, maar we weten natuurlijk niet wat er dan mogelijk is i.v.m. de onvoorspelbaarheid van het coronavirus. Informatie daarover volgt, maar zet het toch maar vast op de kalender en zegt het voort!

woensdag 30 september

Deel dit bericht