2 jaar ‘praatmaatjes’ na partnerverlies

Gemeente Voorst- Een ‘praatmaatje’ voor als je je levenspartner net verloren bent? De bezoekdienst na partnerverlies van Mens en Welzijn Voorst bestaat 2 jaar. De bezochte inwoners en de vrijwilligers zijn enthousiast. Frans: “Na een jaar had ik weer de kracht om zelf verder te gaan.”

Het succes zit in de klik met de vrijwilliger die een tijd met de rouwende oploopt. “Bij het verliezen van een dierbare staat je wereld stil. Dan is het fijn om erover te kunnen praten en steun te krijgen van iemand die iets soortgelijks heeft meegemaakt”, vertelt Judith Zietsma, oprichter en coördinator van de bezoekdienst na partnerverlies van Mens en Welzijn Voorst. “En voor onze vrijwilligers is het waardevol hun eigen ervaring met zo’n verlies in te kunnen zetten en troost te kunnen bieden.”

Ervaringen Frans
Op verzoek van inwoners startte eind 2019 de bezoekdienst na partnerverlies. De meeste mensen zijn 6 tot 18 maanden geleden alleen komen te staan op het moment dat ze behoefte krijgen aan de steun van een gelijkwaardige gesprekspartner. Twellonaar Frans heeft er ongeveer een jaar gebruik van gemaakt. “Eerst moest ik over een drempel heen”, vertelt Frans (nu 70). “Misschien wilde ik me groothouden, na het overlijden van mijn vrouw Ria. Ik zorgde ervoor dat ik het druk genoeg had om niet over het verlies van Ria na te denken.”

Achteraf is Frans blij dat hij de stap gezet heeft. “Eerst sprak ik uitgebreid met Judith. Zij heeft goed ingeschat welke vrijwilliger bij mij paste. Met dit ‘praatmaatje’ kon ik kort daarna kennismaken en allebei wisten we meteen dat er een klik was. De gesprekken waren heel open en eerlijk. Er kwamen bij mij allerlei gevoelens zoals boosheid en verdriet naar boven”, zegt Frans. “Na een jaar kon ik zeggen dat ik alleen, maar niet eenzaam, verder kon. Ik denk met warme gevoelens aan onze gesprekken terug…”

Rouwen in coronatijd
Judith: “Mensen die alleen verder moeten, hebben vaak het gevoel een deel van zichzelf kwijt te zijn. Sommige mensen herkennen zichzelf bijna niet. Ze voelen zich voortdurend prikkelbaar of hebben concentratieproblemen. Het komt allemaal door het rouwen.”

In deze tijd kan het rouwen nog zwaarder zijn, omdat er minder mensen langskomen en er minder activiteiten zijn. “Wanneer familieleden of vrienden wel komen, zijn ze soms sterk gericht op vooruitkijken. En op helpen bij praktische zaken. Maar het terugkijken op het leven samen en op een eventueel ziekteproces is minstens zo belangrijk. Het is heel waardevol als je daarover met een vast ‘praatmaatje’ kunt praten”, aldus Judith.

De vrijwilligers vinden het belangrijk om de ander op maat te bezoeken. Judith: “Waar de één graag om de week bezocht wil worden, heeft de ander voldoende aan eens per maand. Ook de duur varieert. Op een gegeven moment merkt degene die bezocht wordt bij zichzelf: nu kan ik weer zelf verder.”

Ook geïnteresseerd?
Vanzelfsprekend worden bij de bezoeken alle geldende coronamaatregelen in acht genomen. Wilt u meer weten over de bezoekdienst na partnerverlies of een kennismakingsgesprek aanvragen? Neem dan contact op met Judith Zietsma: 06-1977 2295 of j.zietsma@mensenwelzijn.nl.

woensdag 1 december 2021

Deel dit bericht