Adrie Alburg

Wij ontmoeten graag markante mensen met een bijzondere levensstijl, iets ongewoons, geks, leuks, moois, bizars of zó gewoon, dat het alleen daarom al heel apart is. Hebben we je eenmaal gevonden, dan laten we je graag plaatsnemen op De Praatstoel.

Hij was 58 en kon vervroegd uittreden bij z’n werk, oftewel ‘met de VUT’. Hoewel hij z’n werkzaamheden hartstikke leuk vond en eigenlijk geen zin had om te stoppen, koos hij toch voor de nieuwe vrijheid. Zijn leven kreeg daarna een verrassende wending, waar hij tot op de dag van vandaag enorm veel plezier aan beleefd. Adri Alburg, op 10 maart viert hij de 85e verjaardag, trotse vader, opa, overgrootvader én een bewogen, actief redactielid van het Voorster Nieuws.

Loden letters en boekdrukkunst

Affiniteit met letters en drukwerk is bij Adri wel een verbindende factor met een van de mooiste regiokranten van Nederland. “Ik kom uit de grafische wereld, ik heb niet de boekdrukkunst uitgevonden” grapt ons redactielid. “Ben begonnen als letterzetter met losse loden letters. Zo ben ik het grafische vak ingerold. Na een jaar of tien werd het meer geautomatiseerd. De letters werden getypt en de regels rolden er wel uit. Daarna kwam het digitaliseren, de computers, dat ging heel snel en het heeft heel veel banen gekost in de grafische wereld.”

Het fietspad of schrijvers-pad

De computer heeft ook de weg naar Adri gevonden, waar hij dankbaar gebruik van maakt. Op de eerste etage van de prachtige ruime woning ligt zijn werkdomein, welke hij deelt met zijn vrouw Gerrie. Een ruimte om je terug te trekken en bezig te zijn met letterzetten anno 2020 en dat dan al weer ruim 25 jaren. “Het kwam toevallig op mijn pad. Mijn buurman werkte bij het Voorster Nieuws en stopte. Hij vroeg; is dat wat voor jou?” Adri besloot de uitdaging aan te gaan, temeer daar hij al overwegingen had gemaakt, wat te doen met z’n pensioen. “Je stopt met werken en wat dan? Tuinieren? Fietsen? Dan komt er een rekje op de auto en dat doe je ook zes weken. Is het dat dan?” Wij zijn in ieder geval heel blij, dat Adri het schrijvers-pad verkoos boven het fietspad.

Over klik-klak en hamerslag

We duiken nog even met Adri de geschiedenis in, over hoe het ‘vroeger’ allemaal ging. “Toen was het stukjes maken, hier en daar naar toe, hoofdzakelijk in Twello maar ook wel eens naar andere dorpen want er zat daar toen nog niemand anders.” We spreken over de tijd van de hamerslagmachine om je teksten te schrijven. Je kreeg er gespierde vingers van en was blij, wanneer iedere krachtige slag een letter op het papier zette en Adri vervolgt; “… later heb ik een computer gekocht, dat ging razend snel. Je groeit er met mee, net als met foto’s maken. Toen nog met een klik-klak camera, rolletje wegbrengen, laten ontwikkelen bij de fotograaf en dan met een foto naar de krant.” Nog steeds vind Adri het hartstikke leuk werk want hij komt overal en spreekt veel mensen.

Sloten graven in Canada

Zoals iedereen die bijna 85 is, heeft ook Adri het nodige meegemaakt in zijn leven en nóg. Geboren in 1935, op z’n vierde verhuisd van Waddinxveen naar Twello, de oorlog doorleefd, tijdens de dienstplicht bij de marine gewerkt en de vrijheid geproefd. “Ik kreeg verkering, bla bla bla, en toen gingen we naar zo’n avond toe ‘bij Korderijnk in Twello’, het was de periode van emigratie. Dus we zijn met een gekke kop naar Canada gegaan. Je komt daar, geen werk. Van alles gedaan; wagons gelost, kippen geslacht, sloten gegraven. Je werd per uur betaald wanneer er werk wás. Dat viel allemaal heel erg tegen. Na een goed half jaar kon ik een baantje krijgen op een drukkerij.” Nederland krabbelde overeind, de economie trok aan, het thuisland bleef trekken en het stel besloot Canada de rug toe te keren.

“Het leven is niet alleen maar tomaten en komkommers”

Praten met Adri is als in gesprek zijn met een verstandige belhamel. Glinsteringen in de ogen bij iedere anekdote, niet altijd bedachtzaam leven en het lef hebben om af en toe ‘stout’ te zijn. Zelfs het plakje cake bij de koffie is aanleiding voor een filosofie. “Het leven is niet alleen maar tomaten en komkommers. Je kan heel gezond leven, maar het mag ook best wel lekker zijn.” Adri beseft zich de rijkdom in z’n leven terdege. Ruim zestig jaren samen met zijn vrouw Gerrie, het gezin, de achterkleinkinderen, genieten van de prachtige tuin, erop uit kunnen gaan en ook geestelijk vitaal zijn om de wereld om je heen te kunnen waarnemen. En al zijn er zorgen en tegenslagen, met de positieve instelling van de familie Alburg schop je het heel ver in het leven!!

‘Niks doen, dat kan niet. Ik zéker niet! ‘

Terugkomend op zijn werk bij de krant ziet Adri wel veranderingen en heeft hij ook overpeinzingen. Twello is veranderd, de mentaliteit van de mensen eveneens. Adri is opmerkelijk buigzaam voor iemand, die z’n eerste huis kocht voor zesduizend gulden … Vaker dan eens heeft hij overwogen om te stoppen met schrijven. “Als ik nadenk om te stoppen met het VN … ik dacht er ook aan op m’n 70e, 75e … Gevoelsmatig wordt het misschien tijd dat een ander het gaat doen. Ik ben daar nog niet helemaal uit, het is moeilijk.” Al lijkt leeftijd op Adri niet zoveel impact te hebben, 85 is wel een getal dat klinkt als oud en dan met name naar de buitenwereld toe. “Soms denk ik, daar komt zo’n oude kerel aan, wat zal men wel denken. Maar niks doen, dat kan ik niet. Ik zéker niet!”

Geen geranium te ontdekken

Aangezien Adri tuinieren vooral als een noodzakelijk kwaad ziet en er geen geranium te ontdekken is in huis, kan hij zich ons inziens beter nog bezig blijven houden met mooie stukken schrijven. Daarvoor hoeft hij minder vaak de deur uit. Mensen sturen stukken toe, Adri redigeert de teksten, stuurt zaken door al komt hij nog wel een aantal malen per week buurten bij de krant aan de Stationsstraat. “We zien wel waar het schip gaat stranden, maar ik denk dat ik het stoppen met schrijven nog maar een poosje uitstel”.

Dat laatste denken wij ook Adri en we hopen van harte, dat het jou en ons gegeven is om daarvan nog lang te genieten. Krantje lezen met koffie en een ondeugend lekker, dik plakje cake!

woensdag 4 maart

Deel dit bericht