Afsluiting zomerschool: “De boer melkt de koeien twee keer per dag.”

Tijdens de feestelijke afsluiting van de Zomerschool in de bibliotheek in Twello vertelt een donkerharig meisje vastberaden over wat ze geleerd heeft op de boerderij die groep bezocht. Juf Elina praat de presentatie aan elkaar en telkens vertelt een ander groepje over de belevenissen van de afgelopen vier weken. De kleinste jongen van het stel heeft zijn blad verkeerd om. Met eenmaal het blaadje rechtop leest hij voor: “We leerden bij de EHBO hoe we een pleister moeten plakken.” Van de zaal, bestaande uit ouders, broertjes, zussen en betrokkenen bij het project krijgt hij een warm applaus.

Afgelopen zomer deden 15 kinderen mee met de zomerschool van bibliotheek Brummen-Voorst. Kinderen met een anderstalige achtergrond kwamen gedurende vier weken drie maal per week een middag naar de bibliotheek in Twello om te oefenen met de Nederlandse taal en om samen plezier te maken. Miriam Gerritsen, coördinator van de zomerschool, licht de aanleiding voor het project toe: “Voor deze groep kinderen is het belangrijk om Nederlands te blijven praten tijdens de zomervakantie. Ze zijn nog zo hard lerende met de taal dat een pauze van zes weken leidt tot een dip in hun taalvaardigheid. Dat is echt jammer. En daarbij hebben deze kinderen vaak weinig om handen tijdens de vakantie. Een enkeling gaat op vakantie, maar de meesten niet. Dan slaat de verveling toe, hangen ze veel voor de televisie, terwijl ze wel graag dingen willen doen en leren.”

Met behulp van een subsidie van Voorst onder de Loep kon de zomerschool opgezet. Er werd een programma ontwikkeld. De Rotary bood zijn hulp aan en hielp bij de organisatie en het vervoer voor de uitjes. En zo kon de bibliotheek kinderen gaan werven voor de zomerbibliotheek. “Het bereiken van de kinderen bleek best lastig. Want hoe vind je kinderen met een anderstalige achtergrond die niet langer dan drie jaar in Nederland zijn? We hadden contact met de Taalschakelklas en via Vluchtelingenwerk kwamen we in contact met begeleiders van gezinnen. Toen ouders eenmaal ook van elkaar hoorden over het project, was de klas toch gevuld.”

Rahaf (10 jaar), roze broek, roze strik in het haar en roze oorbellen, staat tijdens de presentatie telkens op het podium. In perfect Nederlands en vol zelfvertrouwen vertelt ze de zaal over de belevenissen bij onder meer SV Twello. “De sportdag was het allerleukst, maar ik was wel van de loopband gevallen.” Ondertussen trekt ze haar broek over haar knie en laat haar rode schaafwond zien. “Ik wil volgend jaar graag weer naar de zomerschool. We doen allemaal leuke uitjes en ik heb veel nieuwe vriendinnen gemaakt.”

“Naast het onderhouden van de taal is ontmoeten een belangrijk doel van de zomerschool. We hopen de school volgend jaar breder te kunnen trekken en het aanbod te vergroten. Met een aanbod voor jongere kinderen en voor kinderen met een niet-anderstalige achtergrond. Bijvoorbeeld voor kinderen die weinig hebben en niet op vakantie gaan in de zomer.”

Als de presentaties achter de rug zijn, krijgen de kinderen nog een diploma. Er staat een tafel met allerlei zelfgemaakte Syrische, Indonesische maar ook Hollandse hapjes klaar waar de kinderen en de genodigden graag van eten. Buiten staan traditionele Nederlandse spelletjes klaar. De kinderen dagen volwassenen uit voor een potje zaklopen en spijkerpoepen. Ernaast doet een groepje jongens en meisjes een handklapspelletje: Pepsi, cola…”

Elina, de juf van de zomerschool kijkt tevreden toe. “Dat de kinderen zoveel plezier hebben gehad, doet mij het meeste. Doordat ze het zo leuk hadden, oefenden ze onbewust heel veel met de taal. Daar ben ik trots op.”

woensdag 28 augustus 2019

Deel dit bericht