Akwasi houdt oprecht en kritisch betoog over het Afrika Museum

Regio- Zondag 25 oktober gingen de laatste optredens van het Erfgoedfestival online. Onder andere het optreden van Akwasi, die deze zomer een week in residentie was in het Afrika Museum. Daar liet hij zich voor het Erfgoedfestival inspireren door het museum, de locatie en het thema Oost/West, wat leidde tot een opvallende uitkomst: een oprecht en kritisch betoog over de toekomst van het Afrika Museum.

Een mix van Gelderse talenten en gevestigde namen gingen deze zomer op ontdekkingstocht op bijzondere Gelderse erfgoedlocaties. Daar lieten zij zich, voor het Erfgoedfestival, inspireren tot het maken van nieuw werk, gebaseerd op het thema Oost/West. Zondag 27 september presenteerden de artiesten in Musis Arnhem hun resultaat tijdens de opening van het Erfgoedfestival, tevens aftrap van de Maand van de Geschiedenis. Alle optredens zijn tijdens de opening live opgenomen en deze maand online te zien. Aanstaande zondag onder andere het optreden van Akwasi.

Betoog als een preek
In zijn betoog vraagt Akwasi zich af wat er toch allemaal in het Afrika Museum gebeurt en welke plek het museum inneemt in het culturele landschap. Hij geeft hier op creatieve en kritische wijze feedback op, vanuit het hart, als een predikant. Waarom? Omdat hij een mooie toekomst voor het Afrika Museum voor zich ziet. Een toekomst waar de vele inspirerende verhalen van het Afrikaanse continent vanuit verschillende perspectieven worden verteld of tentoongesteld, in de tijdsgeest van nu. “Dit museum verdient het namelijk om een echte hub te worden”, aldus Akwasi. Maar, zo stelt hij, daarvoor is eerst een behoorlijke ommezwaai nodig. Benieuwd? Bekijk het online op erfgoedfestival.nl/online, sociale media en Youtube.

Reactie
Door Akwasi uit te nodigen voor residentie stelde het Afrika Museum zich open voor nieuwe inzichten. Wayne Modest, plaatsvervangend directeur Nationaal Museum van Wereldculturen en hoofd Research Centre for Material Culture, reageert op het betoog van Akwasi: de gekozen vorm noemt hij innovatief; het verhaal in lijn met de weg, die het Afrika Museum al is ingeslagen, maar waar nog flink aan getimmerd moet worden. De kritiek maakt het museum sterker en beter en uiteindelijk tot het museum dat zij beogen te zijn. ‘So we thank him (...) and let’s work together to make it better’, aldus Modest. Bekijk de volledige reactie nu online op erfgoedfestival.nl.

Missie geslaagd
Voor het Erfgoedfestival is de missie geslaagd. Erfgoed is verbonden met kunst, gezien door de ogen van de kunstenaar en in uiteenlopende vormen vertolkt; variërend van dans, zang, spoken word en voordrachten tot fotografie, cabaret en betoog. Daarbij namen de kunstenaars de vrijheid om dat vanuit nieuwe invalshoeken te doen, zoals Akwasi, maar ook bijvoorbeeld Ischa den Blanken, Farida Nabibaks en Micha Wertheim.

Het heeft geresulteerd in een mooi programma, waarvan zondag 25 oktober de laatste optredens online gingen: Akwasi en Paulien Cornelisse. In het voorprogramma was woensdag 21 oktober het Gelderse talent zangeres Jahlynn Kalkman te zien.

Gelderland. De eerdere optredens van het Erfgoedfestival kun je terugkijken op: erfgoedfestival.nl/online. Het volledige programma vind je op erfgoedfestival.nl.

Het Erfgoedfestival is een initiatief van Erfgoed Gelderland en wordt ondersteund door de Provincie Gelderland. Dit is het zesde festival.

woensdag 28 oktober

Deel dit bericht