Antoon en Marie Schoenaker kijken dankbaar terug op werkzaam leven

Klarenbeek- Antoon en Marie Schoenaker in Klarenbeek gaan op 29 oktober hun briljanten huwelijksfeest vieren. Ze zijn 65 jaar samen en wonen nu al 62 jaar met veel plezier in hetzelfde huis aan de Hoofdweg. Ze krijgen veel bezoek en hulp en genieten nog alle dagen op hun vertrouwde plekje. Ze zijn beiden bejaard en de gezondheid is wat minder, maar ze zijn zeer tevreden dat ze deze mijlpaal samen mogen beleven.

In zijn actieve jaren had Antoon (iedereen noemt hem Toon) bij zijn huis een grote groentetuin. Half Klarenbeek kreeg van hem groente want hij had altijd veel te veel voor zijn gezin. Marie Schoenaker-Boerkamp deed de bloementuin. Zij is met recht trots op de zes sierbekers die zij won met de tuinkeuringwedstrijd van Dorpsverfraaiing. Met plezier kijkt zij terug op deze periode.

De kamer heeft nog meer moois. Kleurrijke bloemwerkjes van Marie maar ook veel mooie foto’s van de zes kinderen, tien kleinkinderen en negen achterkleinkinderen.

De Kar

Beiden hebben een leven achter de rug van hard werken maar bewaren hieraan toch mooie herinneringen. De gezondheid is nu wat minder maar ze zijn nog helder van geest en vertellen graag hun levensverhaal. Bruid Marie werd 86 jaar geleden geboren aan de Hoofdweg in Klarenbeek. Na de school ging ze werken in Apeldoorn. Ze kreeg verkering met Toon Schoenaker toen zij ging dansen bij café De Kar. Toon hoorde dat hij het Tolhuisje op De Kar kon huren. Marie was wel blij maar vond zich eigenlijk nog te jong om te trouwen. Toch maakten ze gebruik van de geboden kans. Drie jaar bleven ze daar wonen en toen kon Toon het huis aan de Hoofdweg 42 met een flink stuk grond kopen. In de loop der jaren werd het huis verschillende keren uitgebreid. Marie en Toon wonen er nu al 62 jaar en willen er niet graag weg. Het paar waardeert bijzonder de goede hulp van de buren en kinderen die allerlei klusjes voor hen opknappen.

Kniples

Marie was handig met naald en schaar. Hoewel ze alleen maar kniples heeft gehad maakte ze vroeger bijna alle kleren voor de kinderen. Ook trouwjurken voor de dochters. Breien heeft zo ook erg veel gedaan. Ze zegt: “Als de kinderen naar bed waren kon ik opschieten. Ik had een breimachine waar ik heel veel mee heb gedaan voor onszelf maar ook voor anderen.”

Hobby’s had Marie erg veel: bloemschikken, tuinieren, liedjes maken voor feesten en ook zingen. Ze heeft 46 jaar gezongen in het grote koor van de Parochiekerk en heeft daarvoor een gouden en zilveren medailles ontvangen. Ook was zij zo’n 25 jaar lid van het vrouwenkoor Immanuel.

Koster

Toon Scboenaker (91 jaar) is een zeer bekende Klarenbeker. Lange tijd was hij nauw betrokken bij de katholieke kerk en school. Zijn wieg stond aan de Verlengde Broekstraat. Na de lagere school is hij bij verschillende boeren knecht geweest. Als vijftienjarige jongen ging hij werken voor 400 gulden per jaar! Na het boerenwerk ging hij aan de slag bij vleesfabriek Linthorst in Twello. Dat slachten leek hem minder en hij zocht wat anders. Hij hoorde dat Pater Bosman een schoonmaker en koster zocht. Ieder kende deze pastoor als een nogal overheersend figuur die ieder naar zijn hand wilde zetten. Maar niet Toon. Die durfde voor zich op te komen en zei tegen de parochieherder waar het op stond. Bosman nam hier genoegen mee. Negen jaar werkte hij met deze ‘bazige’ pastoor. Zijn opvolger was het tegenovergestelde. Met pastoor Niesink kon ieder goed overweg. Hij was vooral een groot dieren- en natuurliefhebber.

Zingen

Het werk als koster en schoonmaker van de lagere school heeft Toon altijd met plezier gedaan. Hij was schoonmaker en conciërge. Met de kinderen kon hij het altijd erg goed vinden.

Rond de kerk en school moest hij ook alles keurig in orde houden en daar hoorde ook het kerkhof bij. Veel werk. Dat merkte men toen hij stopte. Zijn taak was bij een overlijden ook de graven te delven. Volgens hem heeft hij er meer dan 700 gegraven. Die graven moesten 1.70 meter diep zijn!

Muzikaal is Toon ook. Zingen is altijd zijn lust en leven geweest. Hij was bij het knapenkoor en later bij de grote koren. Dertig jaar was hij dirigent van koren, maar hij bespeelde ook het orgel in de kerk, niet alleen in Klarenbeek maar ook in andere kerken. Op 84-jarige leeftijd stopte hij er mee. Toon: “Zingen kan ik niet meer. Dat vind ik toch zo jammer. Dat was altijd mijn lust en leven. Ik kon het altijd goed.”

woensdag 20 oktober 2021

Deel dit bericht