BANENZWEMMERS KRIJGEN COMPENSATIE

Twello- Compensatie is een term die wordt gebruikt in de geneeskunde. Als het lichaam door een ongeval, ziekte of slijtage moeite heeft met een bepaalde functie kan door training van bijvoorbeeld de spieren het probleem geheel of gedeeltelijk worden ondervangen. Regelmatige bezoekers van De Schaeck Ben en Herman weten daar alles van.

Bennie (74) heeft 15 jaar geleden een zware hernia als gevolg van zijn werk in de wegenbouw opgelopen. ´Een half jaar voor en na de rugoperatie heb ik plat op bed moeten liggen. Al mijn spieren waren hierdoor verzwakt. Met fysiotherapie in het water lukte het mij voor 60% te herstellen. De overige 40%, van wat nog een haalbaar herstel is, heb ik met zwemmen en oefeningen in het water weten terug te verdienen. Ik heb mijn rugspieren zo sterk weten te maken dat de terugkeer van een hernia is voorkomen. Vroeger was ik met geen stok het zwemwater in te krijgen. Maar de energie die ik van zwemmen krijgt zorgt er voor dat ik vier keer per week met veel plezier naar het zwembad fiets’.

Herman (83 ) is ook zo’n trouwe bezoeker van De Schaeck. ´Van kinds af aan heb ik last van astma. Met het ouder worden namen de klachten van benauwdheid toe. Sporten was het advies. Zorgen dat het volume van de longen wordt vergroot. Eerst aan het hardlopen gegaan. Maar na een paar jaar kreeg ik last van mijn gewrichten. Dan maar zwemmen, dacht ik met enige tegenzin. Ik ben namelijk helemaal geen zwembadfan. Maar het compenserend effect op mijn luchtweg en hartfuctie zijn zo groot dat ik niet zonder zwemmen wil/kan. Artsen bevestigden dit nogmaals. De arts verbaasde zich, dat ik met mijn beperking van de hart- en longfunctie nog zo veel aan sport doe’.

Gelukkig hebben de meeste bezoekers van zwembad De Schaeck niet zulke belastende klachten en komen ze gewoon lekker zwemmen. Maar ook zij verdienen compensatie. Alleen noemen wij het dan anders, namelijk conditie. Inmiddels weten wij dat het hebben van een goede conditie belangrijk is om weerstand te bieden aan het virus. Ook heeft het tijdelijk sluiten van het zwembad, als gevolg van het corornavirus, zichtbaar gemaakt wat zwemmen met het lichaam doet. In die maanden zijn sommigen wat aangekomen qua gewicht. Ook de souplesse van het lichaam ging achteruit. Om maar te zwijgen van het gemis aan een gezellig gesprek in het zwembad.

Mensen met koudwatervrees hebben bij het zwembad De Schaeck geen geldig excuus om thuis te blijven. Het zwembad in Twello heeft namelijk het warmste zwemwater van de regio! U bent allen van harte uitgenodigd om dat te komen ervaren. Kijk voor informatie over openingstijden en de coronamaatregelen op www.deschaeck.nl.

woensdag 23 september

Deel dit bericht