Tonden- Bewoners van Empe en Tonden willen graag komen tot duurzame, toekomstgerichte buurtschappen, met een hoge kwaliteit van leven en werken. Er wordt al druk gepraat over de inrichting van het Nederlandse landschap, door overheden en allerlei belangengroepen. Ook in de gemeente Brummen gebeurt dit. Stikstofbeperking, bodem en water, biodiversiteit, zonneparken en natuurinclusieve landbouw komen ook hier vaak ter sprake.
Bewoners in Empe en Tonden kunnen zelf bijdragen aan een gezond en duurzaam gebruik van hun leefgebied en landschap. Zeggenschap van de bewoners over het eigen gebied betekent echter ook verantwoordelijkheid dragen. Dan wordt er niet over hen en hun gebied, maar hopelijk ook met hen gepraat over de toekomst.
Op dit moment zijn Empe en Tonden een fraaie lappendeken van veelal particuliere natuurlijke terreinen en landbouwgrond. De rijksoverheid wil de landbouw structureel verminderen bij gebieden met natuurwaarden, zoals in Brummen. De initiatiefnemers vinden dat productie van goed voedsel ook in hun landschap past. Natuurinclusieve landbouw biedt voor boeren een uitweg om, rekening houdend met de overheidsplannen voor het gebied, hun bestaansrecht in Empe en Tonden te versterken.
Veel boeren hier hebben geen opvolger, net als in de rest van Nederland. Wat kunnen (toekomstige) boeren en andere bewoners dan zelf doen om de kwaliteit van hun leefgebied te bewaren en te versterken? En hoe willen de bewoners dat Empe en Tonden er uit zal zien over 25 jaar?
De bijeenkomst in ’t Oortveld biedt de mogelijkheid aan de bewoners om (1) iets op te steken van wat er al gebeurt aan natuurinclusieve landbouw en (2) te laten weten wat zij zelf zouden willen. Drie sprekers helpen hen op weg: De club Lenteland kocht in december 2021 een deel van de boerderij Erve Kiekebos aan de Breestraat 9 en wil op zijn land met regeneratieve landbouw groente- en fruit gaan telen. Lenteland legt in het kort zijn plannen uit. De coöperatie Land van Ons kocht het andere deel, hun nieuwe pachter Hans Nieuwenburg komt over zijn plannen vertellen. Beide organisaties zoeken betrokkenheid bij de bewoners.
De derde spreker is Jan Willem Breukink, die zelf boert in Cortenoever en diverse natuurvriendelijke methoden toepast. Na de bijdrage van de sprekers zal er ruim tijd zijn voor een gesprek met alle aanwezigen.
Plaats: Dorpshuis ’t Oortveld, Emperweg 41, Empe
Wanneer: woensdagavond 23 maart a.s., 19:15 – 21:30 uur
Aanvang programma: 19:30 uur
Met wie: bewoners van Empe en Tonden
De initiatiefnemers en belangstellende bewoners van Empe: Barthold van Hasselt, Kees Lankester en Klaas Wieringa,
woensdag 2 maart 2022