Bezoekdienst na partnerverlies komt ook in coronatijd aan huis

Voorst- Veel activiteiten zien er in coronatijd anders uit of kunnen niet doorgaan. De vrijwilligers van de bezoekdienst na partnerverlies komen gelukkig, waar mogelijk, ook in deze tijd op visite bij mensen die recent hun partner verloren hebben. Er zijn voldoende ervaringsdeskundige vrijwilligers om meer mensen te kunnen bezoeken, dus nieuwe aanvragen zijn welkom!

“Bij het verliezen van een dierbare staat je wereld stil. Dan is het fijn om erover te kunnen praten en steun te krijgen van iemand die iets soortgelijks heeft meegemaakt”, vertelt Judith Zietsma, coördinator van de bezoekdienst na partnerverlies van Mens en Welzijn Voorst. “En voor onze vrijwilligers is het waardevol hun ervaring in te kunnen zetten en troost te kunnen bieden.”

Rouwen in coronatijd
Als je rouwt én de wereld er door corona anders uitziet, kan een luisterend oor extra belangrijk zijn. “Mensen die alleen verder moeten, hebben vaak het gevoel een deel van zichzelf kwijt te zijn. In deze tijd kan het rouwen nog zwaarder zijn, omdat er minder mensen langs komen en er minder activiteiten zijn”, vertelt Judith. “Wanneer familieleden of vrienden wel komen, zijn ze soms sterk gericht op vooruit kijken. En op helpen bij praktische zaken. Het terugkijken op het leven samen en op een eventueel ziekteproces is minstens zo belangrijk. Het is heel waardevol als je daarover met een ervaringsdeskundige, waarmee je een klik hebt, kunt praten.”

Maatregelen
Waar mogelijk komen de vrijwilligers ook in deze tijd op bezoek. “We kijken per situatie wat passend is. Op bezoek komen kan, als de huidige maatregelen toegepast kunnen worden, de vrijwilliger en de deelnemer beide geen klachten hebben die passen bij COVID-19 én beide partijen elkaar fysiek willen zien. Bellen of beeldbellen is een alternatieve optie.”

Klik
Ook de coördinator komt waar mogelijk aan huis bij nieuwe aanvragen. In één of twee gesprekken wordt duidelijk of de bezoekdienst past bij de situatie en de wensen van de persoon. “Als de bezoekdienst passend is, dan schat ik in wie er bij hem of haar past”, vertelt Judith. “De klik is ontzettend belangrijk, dus na mijn inschatting gaan de deelnemer en vrijwilliger kennismaken. Als dit positief verloopt, starten de bezoeken.”

Nieuwe deelnemers welkom!
“Momenteel worden er minder mensen bezocht dan wat de vrijwilligers kunnen bieden, dus we komen graag in contact met mensen die onze steun kunnen gebruiken”, laat Judith weten. De leeftijd van de mensen die bezocht worden is heel divers. “Het kan je immers op elke leeftijd overkomen dat je je partner verliest. De meeste mensen zijn enkele maanden tot anderhalf jaar geleden alleen komen te staan op het moment dat ze behoefte krijgen aan de steun die de vrijwilligers kunnen bieden.”

Op maat
De vrijwilligers zijn getraind en de begeleiding is op maat. “De één praat makkelijker met een man, de ander heeft liever een vrouw. Waar de één graag om de week bezocht wil worden, heeft de ander voldoende aan eens per maand. Ook de duur varieert. Op een gegeven moment merkt de deelnemer bij zichzelf: nu kan ik bijna weer alleen verder.”

Meer informatie of contact?
Lijkt de bezoekdienst ook iets voor u of voor een naaste te zijn?
Neem gerust contact op met Judith Zietsma voor meer informatie of om een intakegesprek aan te vragen: bezoekdienst@mensenwelzijn.nl, (0571) 277 943 of 06-1977 2295.

Of lees eerst meer op: https://www.mensenwelzijn.nl/ons-aanbod/bezoekdienst-na-partnerverlies/

woensdag 18 november 2020

Deel dit bericht