Bijzonder project ‘Bosnodig’ in Voorst moet mensen verbinden met de natuur en met elkaar

Voorst- Aan de rand van Voorst hoopt Heleen Eshuis de komende jaren haar droom waar te maken. Met behulp van veel vrijwilligers en bijdragen van diverse projectpartners gaat zij vier hectare landbouwgrond omvormen naar natuur. Beoogde onderdelen zijn onder meer een voedselbos, een moestuin, een educatiecentrum en educatief pad en een paddenstoelenkwekerij. Door Rudi Hofman

De in januari 2020 voor dit project opgerichte Stichting Bosnodig heeft zich ten doel gesteld te zorgen voor een hoge biodiversiteit en een duurzame voedselproductie, ontmoeting en verbinding te stimuleren en een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving en een beter klimaat.

Een veelzeggende zin in het beleidsplan van de stichting is: ’Het gaat er niet om hoeveel mensen je daarmee kunt voeden, maar hoeveel mensen we weer met de natuur kunnen verbinden’.

Zoektocht
Thuis aan De Riete, waar Heleen samenwoont met haar man, de bekende bergbeklimmer Wilco van Rooijen en hun zoon Teun, vertelt zij enthousiast over het ambitieuze natuurproject. Voordat zij hier überhaupt een begin mee kon maken, zocht zij eerst jarenlang in de regio vergeefs naar een geschikte lap grond om te kopen.

Nooit had Heleen durven denken, dat haar zoektocht letterlijk bij haar om de hoek succesvol zou eindigen: “We hebben overeenstemming weten te bereiken met de eigenaar van Landgoed Ossenkamp. De komende 400 jaar mogen we als Algemeen Nut Beoogde Instelling een aaneengesloten stuk van vier hectare gebruiken.”

Kinderen
De initiatiefneemster wil serieus werk maken van het betrekken van burgers bij het natuurproject. Dit bleek onlangs toen een aantal kinderen van openbare basisschool De Wiekslag in Voorst notenbomen mocht aanplanten. Aan elke boom - er zijn verschillende soorten geplant - hangt de naam van de ‘eigenaar’. Bedoeling is dat de kinderen jaarlijks terugkomen om te meten hoeveel de bomen gegroeid zijn.

“Het is belangrijk mensen in aanraking te brengen met de natuur en hierbij richten we ons heel erg op kinderen. Concreet gaat het om kinderen van de basisscholen en buitenschoolse opvang in Voorst en Empe”, zegt Heleen.

Het Bosnodig-gebied bestaat uit drie delen. In het eerste weiland (zijde De Riete) komt behalve de notengaard ook ‘The Circle of Life’. Hierin kunnen nabestaanden een boom planten die symbool staat voor een overleden dierbare.

Kas
In het tweede deel achter de sloot staat het thema ontmoeting centraal. Hier komt een kas waarin bijvoorbeeld workshops gegeven kunnen worden - bij mooi weer gebeurt dit straks zoveel mogelijk buiten. Verder zijn in dit middendeel de aanleg van een moestuin en paddenstoelenkwekerij voorzien. Aan weerszijden van de sloot komt een grasakkertje met een poel.

Moestuincursus
Met de moestuin wil de stichting op zaterdag 12 maart tijdens NL Doet een begin maken. Heleen: “Vanaf april bieden wij samen met de gemeente Voorst een moestuincursus aan. De gemeente is een van onze projectpartners.” Andere partners zijn onder andere Groene Takken (paddenstoelenkweker in Wilp), biologisch-dynamisch landbouwbedrijf De Zonnegaard in Voorst en de provincie Gelderland.

In het derde en laatste gedeelte van Bosnodig komt een zeer gevarieerd voedselbos. Dit wordt een mix van een grote verscheidenheid aan eetbare planten en vruchtdragende bomen. Onder hazelaars moeten toekomstig zelfs truffels geoogst kunnen worden.

Scannen
Bezoekers kunnen te zijner tijd met hun mobieltje in de hand een educatieve route volgen waarbij ze door het scannen van QR-codes informatie krijgen over bijvoorbeeld de voedingswaarde en welke dieren er meeprofiteren van een bepaalde plant of boom.

Heleen Eshuis is de oprichter en voorzitter van Stichting Bosnodig. Binnenkort stapt zij uit het bestuur om een duidelijke scheiding aan te brengen tussen het bestuurswerk en de uitvoering. Zij kan zich daarna volledig op het laatste gaan richten.

Extra handjes
In de afgelopen periode heeft Stichting Bosnodig al een groep vrijwilligers om zich heen verzameld die bijvoorbeeld zorgen voor het knotten van wilgen. Voor veel andere taken, zoals helpen in de moestuin, koken, timmeren en het verzorgen van de administratie kan Bosnodig heel goed extra handjes gebruiken.

Wie zich als vrijwilliger voor Bosnodig wil inzetten, kan een mail sturen naar info@bosnodig.nl of Heleen Eshuis bellen op 06-24749917. Kijk voor meer informatie op: https://www.bosnodig.nl/.

woensdag 2 maart 2022

Deel dit bericht