Bloeiende carnavalsvereniging CV Circus Voorst maakt zich op voor Tuinrace en Lichtjesoptocht

Voorst- In een schuur van de firma Slijkhuis op de Voorsterklei werkt een groep twintigers op deze koude zaterdag aan hun carnavalswagen. Dankzij een op volle kracht draaiend warmtekanon doen zij dit onder aangename omstandigheden. De oudste van vier groepen van CV Circus Voorst heeft ditmaal voor het thema ‘Geef ons de ruimte’ gekozen.

De leden plakken de eerste laag van het geraamte van het ruimteschip vol met papier-maché. “Daarna wordt het makkelijker, want dan gaan we A4-velletjes gebruiken”, vertelt Leonie Klaasen. Sinds afgelopen najaar komt een aantal leden wekelijks op woensdagavond en zaterdag bij elkaar om in februari een goed figuur te kunnen slaan bij drie optochten.

De eerste optocht is de Lichtjesoptocht op vrijdagavond 17 februari in Voorst - hieraan doet een recordaantal van 23 wagens en vier loopgroepen mee. Daarna volgen Klarenbeek op zaterdag 18 en Wilp-Wilp-Achterhoek op zondag 19 februari.

Aanjager
Volgens Leonie (26) is het de alweer de negende carnavalswagen waar zij en haar vriendengroep mee bezig zijn. Haar vriend Tije Bosse (28) was destijds de aanjager van het carnavalsinitiatief in Voorst. In 2013 maakte de vriendengroep voor het eerst een eigen carnavalswagen en dit was feitelijk de start van CV Circus Voorst.

Gat in de markt
“In mijn hoofd had ik iets van: ik wil wat voor het dorp doen dat blijvend is en jaarlijks terugkeert. Ik ben toen een half jaar lang drie dagen per week gaan werken, zodat ik me de twee andere dagen in het carnaval kon verdiepen. Voor een avondoptocht in Voorst zag ik een gat in de markt, omdat die in deze regio nog niet bestond”, zegt Tije. De oprichter en voorzitter van CV Circus Voorst benadrukt dat hij het zonder de steun vanuit zijn vriendengroep nooit van de grond had gekregen.

Directeur
Sinds oktober 2016 is CV Circus Voorst een officiële carnavalsvereniging met Café Radstaake als uitvalsbasis. In de eigen circustent wordt naast het café jaarlijks de feestelijke Hoge Hoed Verkiezing gehouden waarbij leden en niet-leden de nieuwe (circus)directeur kiezen. De huidige directeur is Roy Schaap.

In de afgelopen jaren is de Voorster carnavalsvereniging snel gegroeid. Momenteel telt zij 120 leden verdeeld over vier groepen. De leden van de jongste groep, die in 2022 aansloot, zijn ruwweg 16-18 jaar. Daarna volgen groepen van 18-21, 22-25 en 26-28 jaar. Tot de oudste groep behoren dus Leonie en Tije.

Tuinrace op herhaling

CV Circus Voorst maakt zich op voor de vijfde Lichtjesoptocht in haar bestaan. Vorig jaar kon die vanwege corona niet doorgaan. Om het dorp toch iets moois te kunnen bieden, organiseerde de vereniging de Tuinrace. Inwoners en buurten kregen het verzoek hun tuinen zo mooi en origineel mogelijk te versieren en aan te lichten. De eerste Tuinrace was een groot succes en trok duizenden bezoekers uit de wijde regio, die vanuit hun auto’s van het fraaie schouwspel in Voorst genoten. Op zaterdag 11 februari keert de Tuinrace terug.

Mooie combinatie

Tije hoopt dat zijn dorpsgenoten zich net zo enthousiast als vorig jaar tonen en er gezamenlijk weer iets fraais van weten te maken: “De jurering vindt die zaterdagavond plaats. We hopen dat alle versierde en verlichte tuinen tot en met de Lichtjesoptocht op vrijdag 17 februari intact blijven, omdat de combinatie met de optocht heel mooi kan uitpakken.” Er zijn prijzen te winnen voor de mooist versierde tuin en de mooist versierde buurt.

Weiland van Kloosterboer

De prijsuitreiking volgt na de Lichtjesoptocht rond 21.30 uur in de circustent van de carnavalsvereniging, die wordt opgebouwd in een weiland bij de familie Kloosterboer aan de Kerkstraat. Voorheen maakte CV Circus Voorst voor deze gelegenheid gebruik van de grote zaal in het Dorpshuis, maar die is niet groot genoeg meer om alle carnavalsliefhebbers in Voorst te kunnen bergen.

Bijna tien jaar nadat hij en zijn vriendengroep het gedoofde carnavalsvuur in Voorst weer lieten oplaaien, kijkt Tije Bosse tevreden terug op wat er sindsdien allemaal is bereikt: CV Circus Voorst is een bloeiende vereniging met enthousiaste leden, die ondanks de flinke leeftijdsverschillen erg leuk met elkaar omgaan en waar nodig ook helpen.

Grote bouwplek

Voor de komende jaren heeft de voorzitter desondanks wel degelijk een aantal wensen: “We willen als vereniging nog meer verjonging en ook groter worden. Een grote bouwplek waar al onze groepen samen kunnen bouwen, zou echt heel mooi zijn.”

Op donderdagavond 16 februari kunnen familieleden en ‘Vrienden voor een tientje-leden’ de carnavalswagens van de vier groepen van CV Circus Voorst bewonderen tijdens een kijkavond bij de firma Slijkhuis aan de Dovenkampweg 2 in Empe.

Kijk voor meer informatie op: http://cvcircusvoorst.nl/ en https://www.facebook.com/CVCircusVoorst.

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht