Boekje met tekeningen: De gemeente Voorst in zwart en wit

Gemeente voorst- Ruim een jaar geleden overleed Jan Lub¬berts. Jan is een lange periode als vrijwil¬liger betrokken geweest bij de Histori¬sche Vereniging Voorst. Behalve het schrijven van vele artikelen voor Kroniek, had Jan een groot aandeel in het schrijven van een aantal historische boeken en boekjes. Jan Lubberts had echter nog een andere liefhebberij en dat was tekenen en schilderen. Als onderwerp koos hij meestal iets simpel herkenbaars in zijn directe omgeving.

​Dat stop ik ongaarne in mijn fietstas. Want als ik het laat liggen heb ik wel twee weken de pest-in. En als ik het opruim maar even. Op vrijdag 4 juni was het voor de eerste keer van dit jaar weer raak. Ik maakte er deze foto van en heb het opgeruimd maar de pest-in bleef. Want hoewel ik al vele jaren loop te rapen begrijp ik het nog steeds niet. Ik spreek daar regelmatig over met bankgebruikers en passanten. Iedereen kent het, iedereen heeft er een mening over maar niemand kan het verklaren. Gek is dat. Een doodsimpele zaak die al jaren hardnekkig blijft etteren. Maar niemand begrijpt! Want eigenlijk gaat het om een kleinigheid:

Rond het middaguur van een prachtige vrijdag krijgt een fietser m/v in Voorst plotseling honger. Hij koopt: een Huzarenslaatje, een Filet Americain en een Vegadrankje. Dat doet hij in een plastic broodzakje en gaat daar mee naar dat mooie plekje bij de beek 1,5 km verder. En smult, want alles gaat schoon op. Voldaan doet hij de lege plastic bakjes weer dicht, draait de dop weer op het flesje en doet alles weer in het plastic zakje. Niks bijzonders, zo doen we dat gewoon. Maar deze picknicker m/v doet het anders. Na het netjes inpakken al is hij van plan zijn afval bij dat bankje achter te laten. Hij maakt zich wèl zorgen over wegwaaiend zwerfvuil want hij propt de bovenkant van het zakje zorgvuldig in de spleet tussen de planken van het bankje, maar hij laat weloverwogen zijn afval achter! Dat besluit hij! Uit vrije wil! Mooie fietstocht, lekker gegeten, rotzooi achterlaten!

Nu weet ik wel dat het over een propje vettig plastic gaat, waar práten we over. Maar het gaat ook over volwassen gedrag, het opruimen van je eigen afval. Waarom verdwijnt algemeen gewaardeerd gedrag voor smeerlapperij na een smakelijke lunch op een mooie plek. . .

Wie het weet mag het zeggen. Problemen lossen we tegenwoordig op met geld. Dus ik doe een modern voorstel: € 25 (vijfentwintig €uro) voor een argument dat het achterlaten van dumpafval voorkomt. Mail uw tekst naar de redactie van Voorster Nieuws die de inzendingen jureert en de winnaar bekend maakt. Dan zorg ik voor prompte uitkering van de prijs.

H. uit Voorst.

Eerst koos hij onderwerpen uit zijn geboorte- en woonplaats Terwolde, maar later ook uit andere dorpen. Bovendien tekende hij allerhande dagelijkse voorwerpen en werkzaamheden. Voordat hij zijn tekening weggaf, werd die meestal gescand en zo kwam er een hele verzameling in het archief van de Historische vereniging Voorst terecht.

Jan wilde van al die tekeningen een boekje maken en was daar ook al aan be¬gonnen. Toen duidelijk werd dat hij daar de tijd niet meer voor kreeg heeft de vereniging hem, in overleg met de familie, beloofd dat alsnog te realiseren.

In het boekje zijn ruim 130 teke¬ningen opgenomen zoals Jan ze getekend heeft, elk voorzien van een kort bijschrift. Wie over een onderwerp meer wil weten is van harte welkom om dat in de studieruimte van de Historische Vereniging Voorst op te zoeken.

Het eerste exemplaar van het boekje, dat 136 pagina’s telt, wordt op 17 juni aan zijn familie aangeboden. Na 17 juni verkrijgbaar voor € 10,- per stuk, exclusief eventuele verzendkosten. U kunt het in bezit krijgen door een mail te sturen naar info@histori¬scheverenigingvoorst.nl. Een mooie cadeautip voor Vaderdag! Op afspraak af te halen vanaf vrijdag 18 juni.

woensdag 9 juni 2021

Deel dit bericht